Podignute optužnice protiv oca i majke dečaka koji je izvršio ubistvo u "Ribnikaru" (VIDEO) 1foto FoNet Ana Paunković

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv V. Kecmanović, oca dečaka koji je 3. maja ove godine izvršio masovno ubistvo u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Kako je istakao glavni tužilac VJT-a Nenad Stefanović, on se tereti za teško delo protiv opšte bezbednosti jer se sumnjiči da je obučavao trinestogodišnjeg sina da koristi vazdušno vatreno oružje, ali i da nije na bezbedan način obezbedio oružje.

„Slučaj je veoma specifičan, optužnica je napisana na 267 strana. Sproveli smo opsežnu istragu o okolnostima pod kojima je 13-godišnje dete ubilo deset i ranilo šest osoba. Istragu su vodila dva javna tužioca uz izuzetno angažovanje pripadnika MUP i nakon više od deset meseci danas je podignuta optužnica protiv Vladimira Kecmanovića“, kazao je Stefanović.

Tužilaštvo će za njega tražiti kaznu od 12 godina zatvora.

Pored oca, tužilaštvo je optužnicom obuhvatilo i majku dečaka M. Kecmanović Ona se tereti za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija jer je na jednoj čauri korišćenoj u napadu pronađen njen DNK-a trag.

Podignute optužnice protiv oca i majke dečaka koji je izvršio ubistvo u "Ribnikaru" (VIDEO) 2
foto Antonio Ahel/ATAImages

Tužilaštvo će za nju tražiti kaznu zatvora u trajanju od dve i po godine.

Stefanović je dodao da time nije „stavljena tačka“ na slučaj masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

„Tužilaštvo nastavlja da radi i da ispituje sva saznanja koja bi ukazala na uzroke ove tragedije“, rekao je tužilac.

Predsednik streljačkog kluba Partizan Practical Shooting Ratko I. i instruktor Nemanja M. se terete za davanje lažnog iskaza.

Podsećamo, Apelacioni sud u Beogradu saopštio je ranije da je potvrdio rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je određena zabrana otuđenja imovine roditelja maloletnog K. K. koji je 3. maja počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Ta mera ranije je doneta u postupku koji porodica jednog od ubijenih učenika u školi na Vračaru vodi protiv roditelja K. K, a kako bi se obezbedilo novčano potraživanje od majke maloletnog K. K.

Prema prvostepenoj odluci Višeg suda M. K, majka maloletnog K. K, ne može da otuđuje ili opterećuje stanove, građevinsko i poljoprivredno zemljište, garažu i parking mesto, porodičnu stambenu zgradu i pomoćnu zgradu, kao ni automobil.

Tada je određeno i da se sredstva M. K. u iznosu od 2,7 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti prebace na javnog izvršitelja koji će ih čuvati u depozitu do pravosnažnog okončanja parničnog postupka.

Određena je i privremena mera oduzimanja gotovog novca, nakita i hartija od vrednosti M. K.

Apelacioni sud ocenio je da je Viši sud pravilno odlučio kada je doneo predloženu meru.

Takođe, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je ranije da će učenici u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, u kojoj je u maju ubijeno devetoro učenika i čuvar, imati časove u jednom delu zgrade, dok će na prostoru zločina biti memorijal, poput spomenika đacima u Kragujevcu.

Nova v. d. direktorka OŠ „Vladislav Ribnikar“ Olga Mitrović je u četvrtak stupila na dužnost, saznaje Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari