Počeo krivični postupak protiv roditelja dečaka koji je ubio druga u Niškoj Banji 1Osnovno javno tuđilaštvo u Nišu Foto: N1

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu saopštilo je danas da je započelo krivični postupak protiv M.M. i M.M.M. iz Niške Banje, roditelja maloletnog dečaka M.M. koji je 5. oktobra prošle godine nožem ubio svog druga iz razreda A.S.

„Predmet se trenutno nalazi u Beogradu radi neuropsihijatrijskog veštačenja maloletnog M.M. i očekuje se da predmet bude vraćen tužilaštvu u toku naredne nedelje nakon čega ćemo nastaviti sa preduzimanjem drugih dokaznih radnji“, kazali su u tužilaštvu.

Postupak se, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, vodi za krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz člana 193 Krivičnog zakonika, koje čini roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara.

„Iz same zakonske formulacije ovog krivičnog dela vidi se da je pasivni subjekt maloletno lice, te maloletno lice u svakom slučaju u krivičnim postupcima koji se vode za ovo krivično delo ima svojstvo oštećenog lica, a ne i neka druga lica“, naveli su u Osnovnom javnom tužilaštvu.

Sopšteno je i da je krivično delo zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica jedino krivično delo iz nadležnosti Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu za koje se protiv roditelja maloletnog M.M. može voditi krivični postupak, što je zaključeno i na konferenciji slučaja održanoj u Centru za socijalni rad u Nišu povodom tog događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari