Počeo tradicionalni letnji vašar u Zaječaru: Pljeskavice od 250 do 300, jagnjetina 2.500 dinara za kilogram 1Foto: M.S. / Danas

Tradicionalni letnji vašar u Zaječaru, počeo je danas i trajaće do 23. jula. Zbog velike vrućine, zatekli smo neuobičajeno mali broj građana.

Sa nestrpljenem su kako mladi tako i stariji Zaječarci čekali letnji vašar, ali tako je bilo ranijih godina, dok smo danas videli neuobičajeno mali broj građana koji ide ka popolarnom vašarištu, gde se tradicionalno ova manifestacija održava.

Nema gužvi, nema jake muzike, ali nema ni euforije koja je ranijih godina bila sastavni deo ove tradicionalne manifestacije koja okuplja građane cele Istočne Srbije, ali i susedne Bugarske.

Počeo tradicionalni letnji vašar u Zaječaru: Pljeskavice od 250 do 300, jagnjetina 2.500 dinara za kilogram 2
Foto: M.S. / Danas

Tamo gde je uvek bilo najveće gužve, sada smo zatekli svega nekoliko kupaca. Prodavci polovne robe, popularnih “gomilica”, kažu za Danas da više ima prodavaca nego kupaca.

“Kako da bude kupaca i prodavaca kada je zakup tezge 1.500 dinara za metar. U Negotinu za 15 metara plaćam 3.600 dinara, ovo je bruka šta se ovde radi”, kaže jedan od prodavaca.

Među gomilicama osim polovne ali i nove garderobe, možete kupiti električne uređaje, kafemate, bicikle, televizore, alat, gume, ključeve, i mnogo toga još. Zanimljivo je da ove godine nismo zatekli prodavce auto delova iz Rusije iz Ukrajine, koji su poslednjih godina bili redovni prodavci na vašaru u Zaječaru.

Počeo tradicionalni letnji vašar u Zaječaru: Pljeskavice od 250 do 300, jagnjetina 2.500 dinara za kilogram 3
Foto: M.S. / Danas

Nije bolje ni u ostalim delovima vašara. Prodavci veša iz Arilja, kao i prodavci nove robe, takođe negoduju zbog visoke cene zakupa tezgi.

“Ovo je katastrofa. Stvarno je zakup veliki. Kada platim zakup, platim radnike, pa gorivo dok stignem do Zaječara, ja sam u debelom minusu. Više se ne isplati da se dolazi. Cene moramo da dižemo, ali onda građani ne kupuju. Nisam pametan šta da radimo”, žali nam se jedan od prodavaca.

U centralnom delu vašara rezervisanom za najmlađe, svega jedan Luna park, i par ringišpila, a kao što slika pokazuje, građana ni za lek.

Počeo tradicionalni letnji vašar u Zaječaru: Pljeskavice od 250 do 300, jagnjetina 2.500 dinara za kilogram 4
Foto: M.S. / Danas

Ista situacija je i u delu sa hranom. Mekice su sada 70 dinara, dok su krofnice 300. Limunada je 100 dinara manja, dok 150 košta veća. Pljeskavice se kreće od 250 do 300 dinara, dok prasetina košta od 1.800 do 2.000 dinara za kilogram. Jagnjetina ide i do 2.500.

Restorani su prazni, a neki još nisu ni počeli sa radom, ali ako se dan po jutru poznaje, i ako se nastavi ovakva vrućina, ali i ovako visoke cene, izgleda da će prodavci biti uskraćeni zarade, a posetioci lepog provoda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari