Početak radova na prvoj deonici puta Niš–Pločnik krajem septembra 1Foto: Pixabay/sumanamul15

Početak izgradnje prve deonice autoputa Niš–Merdare, od Merošine do Beloljina, očekuje se krajem septembra, a izvođač će biti kompanija Štrabag, saopštili su iz Uprave grada Prokuplja.

Radovi će obuhvatiti izgradnju drugog kolovoza i rekonstrukciju postojećeg dužine oko 5,1 kilometar uključujući i izgradnju mostova.

Kako su objavili Koridori Srbije ukupna vrednost nabavke, bez PDV-a, iznosi oko 22,5 miliona evra.

Prva faza izgradnje puta od Niša do Beloljina dužine 37,4 kilometra biće finansirana iz zajma i iz bespovratnih sredstava od 40,6 miliona evra, koje je Srbija ugovorila sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom investicionom bankom (EIB).

Izgradnja ostalih deonica autoputa Niš-Merdare će biti finansirana zajmom EBRD od 85 miliona evra i zajmom EIB od 100 miliona evra.

Kako je rečeno iz Koridora Srbije, za  izgradnju preostale tri deonice autoputa od Niša do Beloljina priprema se projektno–tehnička i tenderska dokumentacija i očekuje se objavljivanje javnih poziva.

Prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otvaranje radova na prvoj deonici autoputa Niš-Merdare-Priština zakazano je za kraj septembra kada u Srbiju dolazi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari