Počinje 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Ostavite komentar


  1. Da ima svesti o potrebi katarze ovaj bi sajam bio posvećen Heseovom delovanju u dva svetska rata. U vreme prvoga od njih, švaba Herman Hese boreći se protiv hegelovsko-bizmarkovske Nemačke „drznuo“ se da 1914. propoveda „o svetskom miru“, o „geteovskom carstvu duha“, drznuo se da „ostane čovek“. Taj „sramni podmukli pacifista“ – grmelo je na stranicama četrdesetak dnevnih novina – potura nam mondijalistu Getea! – Eh, „taj Gete nam je oduvek bio sumnjiv, on nikada nije bio rodoljub i on je nemački duh okužio onom ovlaznom hladnom internacionalnoscu od koje smo dugo bolovali i koja je našu nemačku svest osetno oslabila“…Da ce Hitler svoje nekrofilsko iskustvo preneti iz lične u političku i društvenu sferu Hese je odmah naslutio, pa je već 1931. istupio iz Pruske akademije umetnosti sa kratkim i jasnim obrazloženjem: „Predosećam da ce prilikom sledećeg rata ova Akademija sa svojim članovima opet biti zastupljena sa onih 90 do 100 uglednih ličnosti koje će, kao sto je to bilo 1914. g, po nalogu države obmanuti narod u svim životno važnim pitanjima.“ „Čovek se ne može povući u sebe, ne može sužavati svoj svet, ne sme izbegavati komplikovana povezivanja sa drugima; mora da izadje iz granica uskoga ja, da se duhovno proširi za savladavanje znanja svoga vremena, da se razvije u celini da bi tek tako proširenog duha i duše bio u stanju da obuhvati čitav svet i vasionu.“ I još, da onaj ko želi da preživi u svetu kakav on zaista jeste mora znati da „nijedan od puteva ne vodi unazad“.

Ostavite komentar


Društvo

Dačić: Prioritat MUP-a biće sigurnost građana 10

Dačić: Prioritat MUP-a biće sigurnost građana

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da će prioritet rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) biti bezbednost zemlje i sigurnost građana, kao i beskompromisna borba protiv kriminala, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.