Dok se na svim većim rekama u Srbiji meri vodostaj zbog nadolazećeg poplavnog talasa, na Tisi u Novom Bečeju očekuje se narednih dana prirodna atrakcija poznata kao „cvetanje Tise“. Tiski cvet je jedinstvena vrsta leptira, starog preko 200 godina, čija larva po nekoliko godina živi u rečnim biljkama, a potom izleće na površinu reke, gde u svadbenom plesu produžava vrstu.

U Turističkoj organizaciji ovog grada najavljuju za predstojeći vikend, kada očekuju „cvetanje“ reke, najezdu turista. Sjatiće se romantični zaljubljeni parovi, ljubitelji jedinstvenih prirodnih fenomena i dobrog provoda na manifestaciju „Kad Tisa cveta“.

– Krstarenja po Tisi u potrazi za tiskim cvetom, insektom koji tri godine živi u rečnom mulju i provodi samo jedan dan leteći iznad površine ove reke kako bi vodeći ljubav produžio vrstu, samo su mali deo programa koji se može doživeti tih dana u našoj banatskoj varošici – objašnjava Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije Novog Bečeja. Novobečejci su spremili program, raznobojne vatromete, originalne muzičke i vizuelne efekte i brojna iznenađenja. Na bini postavljenoj na površini reke nastupiće Banda drvena i Perpetuum mobile i začiniti muzički deo manifestacije.

– Novobečejska legenda kaže da se samo tih dana ostvaruju ljubavne želje zamišljene prilikom puštanja zapaljenih sveća, koje plutaju Tisom na čamčićima u obliku liciderskog srca – kaže Nemanja Visković. Manifestacija „Kad Tisa cveta’’ održava se 14, 15. i 16. juna u Novom Bečeju. Ovo je njeno četvrto održavanje, prvi put pod novim nazivom ‘’Kad Tisa cveta’’. Inače, Novobečejci nisu jedini koji obeležavaju prirodan fenomen „cvetanja reke“, u Kanjiži se takođe može pratiti sve vezano za ovaj događaj. Zapravo, celim tokom Tise, od srpskih varošica, preko Segedina do ukrajinske granice, u prvoj polovini juna dešava se „cvetanje reke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari