Počinje mala matura: Osmaci danas polažu test iz srpskog 1Foto: V. A.

Učenici osmog razreda danas će od 9 do 11 časova polagati završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, čime počinje trodnevna mala matura.

Sutra je na redu test iz matematike, a u petak iz trećeg predmeta.

Kako je najavljeno, vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević obići će danas male maturante u beogradskoj Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“, kao i polaznike koji završni ispit polažu u Školi za osnovno obrazovanje odraslih „Đuro Salaj“.

Nadležni poručuju da je sve spremno i da đaci nemaju razloga za brigu, budući da u srednjim školama ima više mesta nego što broji generacija stasala za upis.

Prema podacima Ministarstva prosvete, završni ispit će polagati oko 67.000 osmaka, a u srednjim školama ima skoro 76.000 mesta za upis u prvi razred.

Od ukupnog broja mesta u srednjim školama, u četvrogodišnjim obrazovnim profilima ima 59.993 mesta, u trogodišnjim 15.668, a u profilima u dvogodišnjem trajanju slobodno je 192 mesta.

U srednjem stručnom obrazovanju ima ukupno 57.409 mesta. U novoj školskoj godini planirano je 3.782 mesta za obrazovanje po dualnom modelu. Od ukupnog broja planiranih kvota, u gimnazijama će moći da se upiše 18.252 učenika. Od ovog broja za specijalizovana gimnazijska odeljenja je planirano 3.222 mesta, a u umetničkim školama i odeljenjima biće mesta za 1.795 đaka, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari