Ponovljeno suđenje za ubistvo Ćuruvije: Tužilac bez novih dokaza, okrivljeni negirali krivicu 1Okrivljeni Ratko Romić ulazi u sud Foto: Vuk Jeremić

Sva trojica okrivljenih, koji su bili prisutni u sudnici, negirala su učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije, čime je otpočeo ponovljeni postupak pred Specijalnim sudom koji se vodi zbog ubistva vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin.

Radomir Marković, bivši načelnik Resora Državne bezbednosti, Milan Radonjić, nekadašnji načelnik Beogradskog centra RDB-a i Ratko Romić, bivši inspektor RDB-a odbacili su navode optužnice.

Zamenik Tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić ostao je pri navodima optužnice tvrdeći da su pomenuta trojica, zajedno sa Miroslavom Kurakom koji je u bekstvu, kao organizovana kriminalna grupa, po nalogu N. N. lica iz vrha vlasti, organizovali i izveli ubistvo Ćuruvije.

Mandić je naglasio da tužilaštvo ne raspolaže novim dokazima, istakavši da traži da se većina svedoka koja je bila saslušana, ponovo nađe pred većem.

Punomoćnik porodice Ćuruvija advokat Slobodan Ružić je u obraćanju novinarima naglasio da je na sudu odluka da li će svedoci biti ponovo saslušani ili će biti pročitani njihovi iskazi. On je ostao pri ranije iznetoj oceni da očekuje da će ponovljeni postupak ubrzo ući u završnu fazu.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je osuđujuću presudu za ubistvo Ćuruvije, tvrdeći da je prvostepeno veće prekoračilo optužnicu.

Naime, veće Specijalnog suda je kao neposrednog ubicu označilo N. N. lice, koje nigde nije bilo spomenuto u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal.

Ratka Romića i Miroslava Kuraka, koje je tužilaštvo optužilo za neposredno izvođenje zločina, sud je osudio na 20 godina, ali zbog pomaganja izvrsiocu.

Ukinutom presudom, bivši načelnik Resora Državne bezbednosti Radomir Marković bio je osuđen na 30 godina. Istu kaznu dobio je i Milan Radonjić, nekadašnji načelnik Brogradskog centra RDB-a.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine ispred zgrade u kojoj je živeo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari