Pripremna nastava za specijalizovana odeljenja u Gimnaziji "Stevan Sremac" u Nišu biće organizovana u aprilu i maju 1Foto: V. Torović

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ organizuje besplatnu pripremnu nastavu za upis u tri specijalizovana odeljenja filološko, geografsko-istorijsko i audovizuelno.

Besplatna pripremna nastava za polaganje prijemnih ispita, kao i konsultacije sa profesorima, biće održane u aprilu i početkom maja u Gimnaziji.

Mali maturanti se za upis u specijalizovana odeljenja mogu prijaviti  do 7. aprila, preko Portala www.mojasrednjaskola.gov.rs  а 7. i 8. aprila neposredno  u školi. Polaganje prijemnih ispita za specijalizovana odeljenja је od 14.  do 21. маја.

„Stevan Sremac“ ove godine će upisati tri specijalizovana odeljenja za talentovane učenike: odeljenje filološke gimnazije (24 učenika), geografsko-istorijsko (20 učenika) i odeljenje za scenske i audiovizuelne umetnosti (20 učenika).

Uz ova specijalizovana odeljenja najstarija niška gimnazija od sledeće školske godine upisuje i tri odeljenja društveno jezičkog smera (90 učenika), kao i dva odeljenja prirodno-matematičkog smera (60 učenika).

Pripremna nastava za zainteresovane učenike za upis u filološko odeljenje  iz srpskog jezika i književnosti biće od 8. do 14. aprila, dok je pripremna nastava iz engleskog jezika planirana od 15. do 21. aprila.

Osnovci koji vole istoriju i geografiju i možda već razmišljaju da se u budućnosti bave nekom od društveno humanističkih nauka mogu da konkurišu za upis u geografsko-istorijsko odeljenje. Za upis u ovo odeljenje polaže se  prijemni ispit iz istorije i/ili geografije. Pripremna nastava trajaće od 15. do 21. aprila iz istorije, a od 3. do 7. maja iz geografije.

“Stevan Sremac” upisuje i dvadesetoro učenika u novo, specijalizovano odeljenje za scensku i audio-vizuelnu umetnost, koje je otvoreno ove školske godine. Kreativnost i talenat učenici će naročito razvijati na časovima specijalizovanih predmeta, kao što su scenske umetnosti i audio-vizuelne umetnosti. Ovi predmeti se sastoje iz velikog broja praktičnih vežbi na kojima će usavršavati svoje umetničke veštine koje će kasnije koristiti tokom daljeg školovanja i karijere.

Za prijemni ispit polaže se jedan test – test opšte informisanosti sa pitanjima iz srpskog jezika i književnosti, istorije, likovne i muzičke kulture. Pripremna nastava u Gimnaziji organizovana je od 8. do 14. aprila iz srpskog jezika i књижевностi, priprema iz istorije trajaće od 15. do 21. aprila,  iz likovne kulture  5. i 6. maja, a  9. i 11. maja iz muzičke kulture.

Prijemni ispit za filološko odeljenje održaće se 14. i 15. maja, za scensko i audiovizuelno 14.  maja, a za geografsko-istorijsko odeljenje 21. maja.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari