Počinje projekat "Reforma poreza na imovinu" 1Foto: Fonet

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar finansija Dušan Vujović i ambasador Švajcarske Filip Ge potpisali su Memorandum o razumevanju kojim i zvanično počinje projekat „Reforma poreza na imovinu“.

Mnoge lokalne samouprave imaju finansijskih problema, budžetu su im u deficitu, prezadužene su, a jedan od načina da prevaziđu ove teškoće jeste da povećaju svoje izvorne prihode boljom naplatom poreza, rekao je Ružić.

U saopštenju se navodi da će 40 lokalnih samouprava u Srbiji dobiti priliku da ažuriraju svoje baze podataka o nekretninama, i time povećaju obuhvat naplate poreza na imovinu.

Pet najuspešnijih podeliće nagradni fond od milion franaka, koji je obezbedila Vlada Švajcarske.

„Projekat Reforma poreza na imovinu deo je naše nove strategije u saradnji sa Srbijom, koja će biti aktuelna od 2018. do 2021. godine. Za ovaj period smo izdvojili 91 milion evra. Time će naša podrška Srbiji premašiti 300 miliona evra, za proteklih 30 godina koliko smo već ovde“, rekao je Filip Ge.

U pilot fazi ovog projekta, u kojoj je učestvovalo devet opština iz istočne Srbije, od 2013. do 2016. procenat povećanja naplate poreza na imovinu je, u proseki, 197 procenata, dok se poreske stope nisu menjale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari