Upis mališana u prvi razred osnovne škole počinje i na teritoriji grada Požarevca. U školama za osnovno obrazovnje i vaspitanje, po evidenciji i pregledom matičnih knjiga rođene dece, za školsku 2013/2014. godinu, očekivao se upis 747 prvaka, što je u odnosu na 2012. godinu za 60 učenika više jer je broj dece stasale za polazak u prvi razred 2012. godine iznosio 687.


Prema podacima osnovnih škola na teritoriji grada Požarevca od prošle godine o broju upisanih učenika, broj đaka upisanih u prvi razred iznosio je 781, što je manje za 2 učenika u odnosu na školsku 2012/2013. godinu, kada je broj đaka prvaka iznosio 783.

Od potrebnih dokumenata treba dostaviti kopiju izvoda iz matične knjige rođenih deteta, uverenje o završenom pripremnom predškolskom program, potvrdu lekara da je dete sposobno za upis u prvi razred i prijavu adrese stanovanja deteta. U prvi razred se upisuje svako dete koje ima najmanje 6,5 a najviše 7,5 godina. Od dokumenata potreban je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrda da je dete pohađalo pripremni predškolski program.

Novina je da se roditelju ili staratelju izuzetno može odobriti da odloži upis deteta u prvi razred, ako dete, na primer, zbog psihofizičkog razvoja nije spremno za školu.

Roditelj u tom slučaju mora imati mišljenje komisije u kojoj su pedagog, psiholog, pedijatar, kao i pribavljeno mišljenje interresorne komisije.

Mališani moraju i na sistematski pregled kod pedijatra, specijaliste za ORL, očnog lekara i logopeda. Razgovaraju i sa školskim psiholozima i pedagozima. Država će i ove godine pomoći roditeljima da smanje troškove za pripremu prvaka. Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije, uz napomenu da i ove godine ostaje projekat „besplatnih udžbenika“ od 1. do 4. razreda. Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja, ali na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima škole, dete može pohađati i školu kojoj teritorijalno ne pripada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari