Smotra izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom „Homoljski motivi“ počinju danas u Kučevu i trajaće do nedelje 30. avgusta. Manifestacija koja se održava po 42. put okupiće više od 500 učesnika iz zemlje i okruženja.

Osim nastupa kulturno-umetničkih društava, u okviru smotre biće organizovan i festival „Truba Miroslava Matušića“ na kome će se takmičiti trubači solisti, uz reviju trubačkih orkestara Srbije. Održaće se i deveta kolektivna izložba slikara homoljskog kraja “Braničevska paleta” i Opštinska smotra dečjeg izvornog stvaralaštva, koja je na programu završnog dana manifestacije.

U sklopu smotre održaće se i prodajna izložba homoljskog sira i meda, takmičenje u pripremi tradicionalnih jela, izložba narodnih rukotvorina „Zlatne ruke” i demonstracija starog načina ispiranja zlata na reci Pek. Svakog dana manifestacije, darivanjem poljskog cveća, goste će pozdravljati devojke u narodnim nošnjama, od kojih će jedna poneti titulu najlepše pastirice istočne Srbije.

Organizatori gostima preporučuju i obilazak pećina Ravništarka i Ceremošnja, u čijoj blizini su botanički park sa biljkama karpatsko-balkanskog područja i etnopark sa eksponatima koji svedoče o materijalnoj kulturi homoljskog kraja. Takođe, preporučuje se i obilazak arheološkog nalazišta iz trećeg veka Kraku lu Jordan i manastira Gornjak i Vitovnica.

U sklopu „Homoljskih motiva”, ali kao vremenski izdvojen program, u Kučevu će se tokom jeseni održati 18. festival televizijskog etnološkog filma, „Festef 2009“. Pobedniku festivala pripašće glavna nagrada, statua „Zlatni pastir“, a biće nagrađeni i najbolji etnološki zapis, režija, scenario, amaterski film i kamerman.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari