Počinju radovi na sanaciji i stabilizaciji kule 11 1Foto: Regionalni zavod za zaštitu spmenika kulture Smederevo

Potpisivanjem ugovora za realizaciju projekta „Statičke sanacije i stabilizacije kule 11 Smederevske tvrđave“ završen je postupak javne nabavke radova, i nakon što je Republička komisija odbila žalbu po zahtevu jednog od ponuđača, stekli su se svi uslovi za početak radova.

Kako prenosi Podunavlje.info, rok za završetak radova prema ugovoru je 80 kalendarskih dana, što će zavisiti od vremenskih uslova koji mogu uticati na realizaciju ove specifične vrste radova, uzimajući u obzir da je zbog poštovanja procedure u postupku javne nabavke došlo do odlaganje početka radova za kraj građevinske sezone.

Ugovorena vrednost radova iznosi 15.840.600,00 dinara bez PDV-a, odnosno 19.008.720,00 dinara sa PDV-om, a finansijska sredstva su obezbedili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Smederevo.

Kula 11, teška nekoliko hiljada tona i visoka 20,50 metara (osnova 8,78m х 10,50m, nagib prema jugu 5 stepeni, tako da je vrh kule pomeren čitavih 1,8m, debljina bedema je 3m), nakrivila se posle eksplozije bombe u temelju kule sa južne strane tokom savezničkog bombardovanja 1944. godine, i tako stoji do danas, saznaje Danas u Regionalom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Inače, u savezničkom bombardovanju Smedereva, tri bombe su pale u neposrednoj blizini Smederevske tvrđave. Osim pomenute, druga bomba je pogodila Tursku kulu i treća je pala na most preko Jezave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari