Više javno tužilaštvo u Jagodini podnelo je istražnom sudiji Višeg suda u Jagodini zahtev za sprovođenje istrage protiv četvorice kadeta Vojne akademije i jednog majora zbog pogibije dvoje kadeta na vojnom poligonu Pasuljanske livade 18. juna ove godine.



Zahtev za sprovođenje istrage protiv Milana Karišika, Nikole Garabiljevića, Mladena Milosavljevića i Stefana Milosavljević, kadeta 133. klase završne godine Vojne akademije, podnet je zbog sumnje da su 18. juna na poligonu Pasuljanske livade izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti.

Protiv majora Vinka Žnidaršiča, saradnika u nastavi na katedri taktike, koji je sa kadetima 1. i 2. voda 133. klase modula pešadije izvodio vežbu „četa na maršu sa prelaskom u napad“, podnet je Predlog za sprovođenje istražnih radnji zbog sumnje da nije preduzeo mere za obezbeđenje vojne jedinice.

U saopštenju zamenika višeg javnog tužioca Miomira Vasića se navodi da postoji osnovana sumnja da su kadeti Nikola Garabiljević i Mladen Milosavljević, prilikom iskopa zemlje sa jedne humke u neposrednoj blizini mesta izvođenja vežbe, pronašli jednu ispaljenu a neeksplodiranu granatu, koju su zatim doneli na mesto rada svoje grupe. Dodaje se da su granatu razmenjivali s kadetima, pokojnim Filipom Milojevićem i Stefanom Milosavljevićem, da bi u jednom trenutku Stefan Milosavljević granatu spustio na zemlju, kada im je prišao kadet Milan Karišak, koji je nogom šutnuo granatu koja je nakon toga eksplodirala. Tom prilikom su na licu mesta poginuli kadeti Filip Milojević i Milina Miletić.

Kako se navodi u saopštenju, osnovni propust majora Žnidaršiča jeste to što je odlučio da vežbu izvodi sam, bez pomoći i asistencije komandira vodova, zbog čega nije mogao da ostvari neprekidan uvid u rad i ponašanje kadeta. Dodaje se da je kao vojni starešina propustio da preduzme propisane i druge potrebne mere za obezbeđenje jedinice i za čuvanje života i zdravlja kadeta, a što je imalo za posledicu nastanak ovog vanrednog događaja.

Podsetimo da su osim dvoje poginulih kadeta, u toj nesreći kadeti Tanja Milošević i Mirjana Veličković zadobili teške telesne povrede, dok su kadeti Jelena Obradović i Slobodan Petrović bili lakše povređeni. Povrede su zadobili i osumnjičeni Nikola Grabiljević, Mladen Milosavljević i Stefan Milosavljević.

Inače, tokom istrage očekuje se da će biti saslušani brojni svedoci, a ujedno prezentovani i dokazi, nakon čega će biti doneta konačna odluka o krivičnoj odgovornosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari