Podiže se zid duž Ibra 1

Zid visok 40 do 70 centrimetara i dug 37,5 metara se podiže duž obale Ibra u severnom delu Kosovske Mitrovice, navode danas prištinski mediji.

Između dva betonska zida se nalazi prostor u kojem će biti zasađene biljke. Devet metara zida će biti pokretno, kako bi se omogućio prolaz vozilima u vanrednim situacijama. Izgradnja zida je počela u subotu, a očekuje se da će danas biti završena.

Revitalizaciju mosta na Ibru finansira Evropska unija, a izgradnju zida Opština Severna Mitrovica.

Zamenik gradonačelnika Južne Mitrovice Faruk Muja je izjavio da se protivi podizanju zida koji odvaja dva dela grada, „ali da se radovi izvode na osnovu saglasnosti državnog vođstva“.

Muja je rekao da je nezvanično obavešten da će stanovnici dva dela grada do kraja meseca moći da se slobodno kreću preko mosta na Ibru.

Opozicioni pokret Samoopredeljenje je ocenio da bezuslovni dijalog sa Beogradom o unutrašnjim pitanjima Kosova učvršćuje podelu Kosova i ozakonjuje prisustvo Srbije.

Samoopredeljenje je saopštilo da izgradnja zida u Mitrovici dok kosovski lideri u Briselu vode dijalog sa Beogradom govori o nemogućnosti da se do sada postignutim sporazumima država Kosovo učvrsti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari