Krivična prijava protiv predsednika opštine Vladičin Han koji tvrdi da ima sve dozvole za poslovno-stambeni objekat 1Poslovno- stambeni objekat : Foto: Dušan Pešić

Vlasnik firme „Građevinac“ iz Vladičinog Hana, Zoran Anđelković Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Nišu podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika ove opštine, Gorana Mladenovića, zbog sumnje na „zloupotrebu službenog položaja“, a sve zbog donošenja „nezakonitih odluka po pitanju izgradnje infrastrukture u Vladičinom Hanu“.

U krivičnoj prijavi od 20. jula 2021. godine, Anđelković navodi da „ima dokaze“ da predsednik opštine Mladenović „nema dozvolu za gradnju objekta od oko 244 kvadratnih metara“ u Vladičinom Hanu, preciznije objektu koji je oivičen ulicama Branka Radičevića i Gradimira Mihajlovića, „a sa čijom gradnjom je počeo 1. maja prošle godine“.

„Posedujem dokumentaciju i slike o ovoj i drugim nezakonitim radnjama Mladenovića, ali na saslušanju u Policijskoj upravi u Vladičinom Hanu kaže meni inspektor: ‘Zoki, brate, ja znam da si sve u pravu, ali ne mogu da dozvolim da ostanem bez posla’. Kaže mi on: ‘Da prođu izbori, pa ako izgubi Vučić, obećavam ti da ću da radim predmet onako kako treba’. Ne sme, u takvoj državi živimo. U slučaj mora da se uključi tužilaštvo, veštaci, ja sam građevinac“, priča Anđelković.

Vlasnik građevinske firme iz Vladičinog Hana javio se Danasu preko kontakt forme na našem portalu putem koje građanke i građani mogu da ukažu na problem u svojoj lokalnoj sredini.

„Izgradnja ovog objekta zahteva obaveznu građevinsku dozvolu, a Mladenović je nema. Dograđuje ga uz kuću od oko 85 kvadrata koja je bila tu i vrlo je lako da se izvadi dozvola za njenu rekonstrukciju i adaptaciju. Na ova dva lepi se i treći objekat, stambeno-poslovni, površine oko 460 kvadrata, čiju legalizaciju nije platio Mladenović, a trebalo je. I za to imam dokumentaciju. Dakle, sva tri objekta su jedan uz drugi“, kaže Anđelković.

On ističe da poseduje projekat na osnovu kojeg je predsednik opštine Vladičin Han legalizovao objekat sa najvećom kvadraturom od pomenuta tri, i da „zna da Mladenović to nije platio“.

Krivična prijava protiv predsednika opštine Vladičin Han koji tvrdi da ima sve dozvole za poslovno-stambeni objekat 2
Foto: Dušan Pešić

Prema Anđelkovićevim rečima, građevinski inženjer koji je Mladenoviću radio projekat je „kompletan prostor od približno 460 kvadratnih metara prikazao kao stambeni, a ne stambeno-poslovni“.

„Kod stambenog prostora se plaćaju najmanje takse, kod poslovnog prvo postoji taksa za uređenje građevinskog zemljišta koje je, po kvadratu, 1.800 dinara. Pa kada to pomnožite sa 460 kvadrata, dobijete veliku cifru. Ovim manevrom, koji je izveo sa građevinskim inženjerom, izbegao je da opštini plati za legalizaciju, po mojoj računici, oko 1,5 miliona dinara“, pojašnjava vlasnik firme „Građevinac“.

Napisao je Anđelković i prijavu građevinskom inspektoru da Mladenović, na dograđenom objektu od oko 244 kvadratnih metara, dodaje dva sprata i da je, trenutno, u fazi izgradnje krova.

„Inspektor kaže da Mladenović ima dozvolu, ali mi nije dostavila broj te dozvole. Ne može da ima dozvolu jer je izgradio kuću na delu trotoara, znači zauzeo je ulicu, tako da je sad u proceduri pomeranja građevinske linije toj ulici da bi mogao da legalizuje objekat. Sad će ulicu da stesni, pošto je izašao na ulicu zauzećem trotoara, da bi mogao taj objekat da legalizuje. Ja sam to napomenuo u krivičnoj prijavi“, priča Anđelković.

Krivičnu prijavu, koju ju Anđelković 20. jula 2021. podneo protiv Mladenovića, VJT iz Niša prosledilo je Osnovnom javnom tužilaštvu (OJT) u Vladičinom Hanu, i to samo deo prijave o „nelegalnoj legalizaciji 460 kvadrata, kako bi se tužilaštvo u Hanu detaljnije bavilo delom ovog predmeta“.

„Koliko vidim, tužilac ništa ne radi. Što se tiče dogradjenog objekta – ima suteren koji je poslovni prostor, plus je proširio lokal jednog hipermarketa. U osnovi ima 240 kvadrata, a kad to pomnožimo sa tri nivoa, koliko objekat ima, dolazimo do 720 kvadrata. Tržišna cena kvadrata je između 500 i 600 evra. Samo cena tog objekta je između 360.000 i 430.000 evra. Postavlja se pitanje odakle Mladenoviću pare da sve to izgradi, s obzirom da nema nikakvu privatnu firmu. Šta tek da kažem za objekat od 460 kvadrata“, govori Anđelković i iz iskustva svoje profesije.

Krivična prijava protiv predsednika opštine Vladičin Han koji tvrdi da ima sve dozvole za poslovno-stambeni objekat 3
Zoran Anđelković, vlasnik firme Građevinac, Foto: Dušan Pešić

Naš sagovornik kaže da su problemi koje ima sa Goranom Mladenovićem počeli pre skoro tri godine, jer ga je Mladenović „mnogo gazio i maltretirao“, a intenzivirani su nakon poslednjih izbora za predsednika opštine kada Anđelković nije stao uz sadašnjeg prvog čoveka Vladičinog Hana, već je podržao drugog kandidata.

„Mladenović mi je zamerio što nisam bio uz njega. Nekoliko puta sam išao kod njega i upozoravao ga da imam dokaze da je upleten u neke nezakonite radnje. Jednog dana sam poslao pismo kabinetu predsednika Vučića, u konsultaciji sa advokatom, ali mi niko iz njegovog kabineta nije odgovorio. U tom pismu sam napisao šta Mladenović radi, kako se bavi prljavim poslovima, za šta imam svedoke. Posle sam podneo i krivičnu prijavu koju sam već pomenuo“, objašnjava Anđelković.

U krivičnoj prijavi protiv Mladenovića, Anđelković piše i o sumnjama da je kompanija „Teklas“ uredila enterijer apartmana koji se nalaze u jednom od tri „sporna“ objekta, okvirne površine od 460 kvadratnih metara, za koji sagovornik Danasa tvrdi da predsednik opštine nije platio legalizaciju.

„Imam dokaze i svedoke, a bio sam i prisutan, da je kompanija ‘Teklas’ platila uređenje enterijera osam ili devet Mladenovićevih apartmana, nisam baš siguran koliko ih je. Izvođač radova na apartmanima predsednika opštine, Feim Hasani, Turčin koji živi u Bugarskoj, izjavio je da uređenje svakog od ovih apartmana košta između 20.000 i 25.000 evra. To je još oko 200.000 evra dodatnog troška. I da sve to plaća firma ‘Teklas’. Postavio sam mu pitanje: ‘Nije, valjda, Feime, da plaća Teklas?’, a on kaže: ‘Jeste, bratko’. Tim rečima“, priča Zoran Anđelković.

Na pitanje novinara zbog čega bi, pod pretpostavkom da su tačni Anđelkovićevi navodi, kompanija „Teklas“ opremala Mladenovićeve apartmane, vlasnik „Građevinca“ kaže da je to „verovatno kontrausluga zato što Mladenović lobira za subvencije ovoj firmi kod državnog vrha“, i podseća da preduzeće iz Vladičinog Hana od države dobija 12.000 evra po radniku na ime subvencija.

„Stojim iza svega što kažem i sve je tačno. Prošlo je šest meseci od moje krivične prijave, niko ne reaguje. Znam koga treba saslušati, gde za Mladenovića rade mašine iz ‘Vodovoda’, besplatno. To treba da proveri tužilaštvo, ali neće. Slikao sam i mašinu, imam i broj tablice, pa lako može da se utvrdi čija je. Čak se na jednoj slici vidi i Mladenović. Evo, na ovoj slici se vidi da mu firma ‘5D’ iz Panevlje izvodi radove na kući. Inače, jedino ta firma dobija velike opštinske poslove u Hanu. Ovo o čemu pričam je samo deo onoga što znam, a verujem da ima mnogo toga što ne znam“, zaključuje Anđelković.

Mladenović: Neistine i netačni podaci koji se lako mogu proveriti
Predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović, za Danas je komentarisao navode iz krivične prijave koju je protiv njega podneo Zoran Anđelković, vlasnik firme „Građevinac“, rekavši da su svi podaci o koje Anđelković navodi u prijavi – netačni podaci, laži i neistine.

Najpre je Mladenović postavio novinaru pitanje da li je važno da o tome komentariše za Danas i dodao da „ima mnogo pametnijih stvari od toga“, ali je pristao, „da ne bude da“, kako je rekao, „izbegava odgovore“.

„Naprotiv, imam građevinsku dozvolu za kompletan objekat koji izgrađujem, što se lako može proveriti jer su to zvaničnoi podaci. Da li mislite da bi mi neko legalizovao objekat ako ne platim troškove legalizacije? Da li mislite da to neko iz službe sme da uradi, bilo gde u Srbiji, da izda neki dokument koji nije u skladu sa zakonom? Da li mislite da bi neko time rizikovao svoj posao i karijeru? O čemu mi sada pričamo? Da vi sada to u listu Danas objavite i da se ja sa njim raspravljam. O čemu? O podacima koje možete lako da proverite“, rekao je Mladenović.

Istakao je da nema ništa protiv da Danas objavi njegovu izjavu, ali i da postoje organi službe koji barataju činjenicama.

„Na osnovu laži, neistina i izmišljenih stvari da on dobija pažnju javnosti? Proverite kod zvaničnih organa, pa ako ima prostora za pisanje, onda pišite, ljudi. Nemojte moja izjava protiv njegove. Evo, ja sam rekao, to su neistine i to se lako može proveriti“, rekao je Mladenović.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima.

Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari