Podrška civilnog društva inicijativi Ujedinjeni protiv kovida 1Ilustracija Foto: Beta/AP/Emilio Morenatti

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) danas su saopštili da daju punu podršku inicijativi „Ujedinjeni protiv kovida“ i pravu zdravstvenih radnika da slobodno iznose svoje mišljenje.

„Zahtevamo od organa vlasti i direktora zdravstvenih ustanova da se uzdrže od bilo kakvih mera i postupaka koje ugrožavaju slobodu govora, pravo na rad i dostojanstvo lekara i zdravstvenih radnika.

Lekari, potpisnici inicijative ‘Ujedinjeni protiv kovida’, postupili su kao branitelji i braniteljke ljudskih prava i zbog iznetog mišljenja ne smeju da trpe nikakve posledice“, navodi se u saopštenju.

Najoštrije su osudili nastupe nosilaca javnih funkcija kojima se ugrožava sloboda mišljenja, kao i pritiske na lekare da povuku svoj potpis.

„Vlada Srbije, Ministarstvo zdravlja i Krizni štab, kao i sve druge javne institucije koje su uključene u borbu protiv virusa korona, dužne su da uzmu u obzir i razmotre svaku inicijativu i kritiku, a posebno one koje dolaze od strane lekara, kako se zdravstveni sistem ne bi urušio, što bi imalo nesagledive posledice“, piše u saopštenju.

Podsetili su da je Kancelarija Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava takodje istakla ulogu branitelja i braniteljki ljudskih prava u umanjenju posledica epidemije.

„Branitelji i braniteljke ljudskih prava rade ključni posao u podržavanju napora na sprečavanju širenja virusa, zaštiti ranjivih ljudi i identifikovanju uticaja pandemije na život i sredstva neophodna za život ljudi.

Države treba da javno priznaju doprinose civilnog društva, uključujući i doprinose braniteljki i branitelja ljudskih prava, medijskih radnika i radnica, nezavisnih državnih institucija u deljenju dobrih praksi, rasvetljavanju nedostataka u odgovorima institucija i obrazovanju stanovništva u pogledu javnog zdravlja“, navela je ta Kancelarija UN-a.

RERI i Yucom su pozvali sve kolege iz civilnog sektora da pruže podršku zaštiti elementarnih ljudskih prava lekara potpisnika inicijative „Ujedinjeni protiv kovida“.

Odbor za ljudska prava Vranje pridružio se pozivu organizacija RERI i Yucom u pružanju podrške inicijativi lekara „Ujedinjeni protiv Kovida“ i podršci pravu zdravstvenih radnika da slobodno iznose mišljenje.

„Zahtevamo od organa javnih vlasti i direktora zdravstvenih ustanova da se uzdrže od bilo kakvih mera i postupaka koje ugrožavaju slobodu govora, pravo na rad i dostojanstvo lekara i zdravstvenih radnika“, saopštio je Odbor za ljudska prava Vranje.

Oni su naveli da su lekari, potpisnici inicijative „Ujedinjeni protiv Kovida“, „postupili kao branitelji i braniteljke ljudskih prava i zbog iznetog mišljenja ne smeju da trpe nikakve posledice“.

„Najoštrije osuđujemo nastupe nosilaca javnih funkcija kojima se ugrožava sloboda mišljenja, kao i pritiske na lekare da povuku svoj potpis“, piše u saopštenju Odbora iz Vranja.

Ukazuje se da su Vlada Srbije, Ministarstvo zdravlja i Krizni štab, kao i sve druge javne institucije uključne u borbu protiv KOVID-19, „dužne da uzmu u obzir i razmotre svaku inicijativu i kritiku, a posebno one koje dolaze od lekara, kako se zatvoreni sistem ne bi urušio, što bi imalo nesagledive posledice“.

Naveli su u da je i kancelarija Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava istakla ulogu branitelja i braniteljki ljudskih prava u savladavanju posledica epidemije.

„Pozivamo sve kolege iz civilnog sektora da pruže podršku zaštiti elementarnih ljudskih prava lekara potpisnika inicijative Ujedinjeni protiv Kovida“, poručio je Odbor za ljudska prava Vranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari