Podrška lokalu u oblasti zaštite životne sredine 1Foto: Bojan Cvejić

Kruševac, Čajetina i Zrenjanin, zajedno sa opštinama Novi Bečej, Žitište i Sečanj su lokalne samouprave kojima će, u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“, biti pružena podrška…

…u oblasti zaštite životne sredine – upravljanjem otpadom, otpadnim vodama i snabdevanju vodom, rečeno je Danasu u Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO).

Cilj ovog programa je podrška i dalja priprema gradova i opština u Srbiji za pridruživanje Evropskoj uniji kroz unapređenje kvaliteta usluga, jačanje dijaloga između ključnih aktera i omogućavanje efikasnije lokalne administracije, u skladu sa principima dobre uprave i rodnom ravnopravnošću. Ovaj četvorogodišnji program, koji finansira Vlada Švedske, posredstvom Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida, realizuje SKGO u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnim vlasti i regiona (SALAR).

Na konkursu, koji je objavljen u decembru 2016, javilo se 17 jedinica lokalnih samouprava, a izabrane su one sa najboljim prijavama.

„Paket podrške predstavlja skup aktivnosti prilagođen lokalnim potrebama, kreiran da pomogne izabranim lokalnim samoupravama u rešavanju konkretnog problema ili radi ostvarenja određenog cilja. Ovi paketi će pomoći lokalnim vlastima u podizanju nivoa efikasnosti rada, unapređenju kapaciteta i obezbeđenju usluga na inovativan, efikasan i održiv način, u skladu sa EU standardima. Program stavlja poseban akcenat na dva međusektorska pitanja: rodnu ravnopravnost i dobru upravu, uključujući transparentnost i borbu protiv korupcije“, ukazuje za Danas Miodrag Gluščević, šef odeljenja za komunalna i pitanja urbanizma i životne sredine SKGO.

Kada je reč o Kruševcu, radni tim sastavljen od predstavnika gradske administracije i javnih komunalnih preduzeća „Vodovod“ i „Kruševac“, odlučio je da prioritet bude zaštita jezera Ćelije, jedinog izvora vodosnabdevanja za 200.000 građana i građanki. Trenutno je očekivani vek ovog jezera do 2050. „Dugoročni vek Jezera može se obezbediti ako sve zainteresovane strane budu sarađivale. Projekat će obezbediti i usvajanje Regionalnog programa i akcionog plana za zaštitu Jezera, poboljšanje kapaciteta zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima i gradskoj administraciji koji su direktno uključeni u zaštitu Jezera“, objašnjava Gluščević.

Analizom stanja projektnog tima predstavnika Zrenjanina, Novog Bečeja, Žitišta i Sečnja, došlo se do zajedničkog cilja – čiste i dostupne vode za sve građane i građanke regiona Srednjeg Banata do 2025. „Projektni tim se odlučio za unapređenje sanitarne zaštite u ruralnim područjima, izgradnji kanalizacije u svim opštinskim sedištima?, ali i da se svo stanovništvo snabdeva čistom pijaćom vodom u skladu sa važećim standardima“, ističe Gluščević.

Čajetina – prva eko opština u Srbiji

„Čajetina, sa svojim divnim predelima i poznatim turističkim mestom Zlatibor, želi da bude proglašena za prvu eko opštinu u Srbiji. Međutim, da bi se ovaj cilj dostigao, potrebno je unaprediti stanje u upravljanju otpadom i vodama i potrebno je uključiti meštane i turiste da razumeju rad komunalnih preduzeća, kao i da se zaposleni u komunalnim preduzećima edukuju kako bi se povećao kvalitet rada i naplata usluga“, kaže za Danas Miodrag Gluščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari