Jedan norveški poslanik predložio je Vikiliks za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir pošto smatra da je taj sajt specijalizovan za objavljivanje poverljivih informacija podrška transparentnosti u svetu uključujući i demokratska društva, objavljeno je danas na blogu tog poslanika.


– Kineski disident Liu Sjaobo dobio je Nobelovu nagradu za mir prošle godine zbog borbe za ljudska prava, demokratiju i slobodu izražavanja u Kini – napisao je Snore Valen, poslanik levice, jedne od stranaka na vlasti u Norveškoj. – Vikiliks je na isti način doprineo promovisanju tih istih vrednosti na svetskom nivou pošto je otkrio između ostalog korupciju, ratne zločine i torturu, ponekad čak i pod palicom saveznika Norveške – ocenio je Valen.

Nakon objavljivanja poverljivih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, sajt Vikiliks čiji je osnivač Džulijan Asanž, 28. novembra 2010. počeo je da objavljuje na stotine hiljada američkih tajnih depeša što je izazvalo žestoke kritike SAD i njenih saveznika. Period za slanje predloga za dobitnika Nobelove nagrade istekao je u utorak. Hiljade ljudi iz celog sveta – poslanici, ministri, raniji dobitnici, članovi međunarodnih organizacija, profesori – mogu da predlože kandidata za tu prestižnu nagradu. Stručnjaci su ranije rekli da je moguća kandidatura Vikiliksa i Asanža za Nobelovu nagradu za mir, ali i ukazali da to ne znači i da je sajt favorit za nagradu. Asanž je trenutno u kućnom pritvoru u Britaniji gde je u toku ekstradicioni proces na zahtev švedskih vlasti koje ga sumnjiče za silovanje. Ime dobitnika Nobelove nagrade za mir biće poznato u oktobru ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari