Podrška ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke  1Foto: Zoomue

Savetovalište za žene obolele od raka dojke „Jefimija“ iz Užica organizovalo je danas „Trku za zdravlje“ u tom gradu, koja se treći put održava u Srbiji, a kojom se iskazuje podrška ženama obolelim i lečenim od te bolesti. 

Učesnice i učesnici te manifestacije su, kroz rekretivne aktivnosti i druženje, od gradske plaže do Velikog parka, ukazali na potrebu preventivnih pregleda žena, lečenja inovativnim lekovima, vidljivosti te bolesti u društvu i psihosocijalne podrške, kao i na zdrave stilove života. Na kraju su pustili balone roze boje, kao izraz sećanja na sve žene koje su preminule od te bolesti. 

Uz podsećanje na to da je bolest izlečiva, ukoliko se na vreme otkrije, tokom te manifestacije je rečeno da promena stila življenja, što podrazumeva i redovnu fizičku aktivnost, osim preventivne uloge ima i značajnu ulogu u oporavku od te bolesti.        

„Mnoge žene imaju kvalitetniji život, nego što su ga imale pre bolesti, jer se konačno okreću sebi, dok su ranije bile okrenute isključivo drugima“, ocenila je dr Maja Gulan, specijalistkinja hirurgije-onkologije u užičkoj bolnici i jedna od osnivačica „Jefimije“. 

„Treba da uživamo u šetnji, rekreaciji, trčanju, jednom rečju u druženju, kao što je ovo koje nas je danas okupilo. Teba da budemo u zajednici, a ne da se izolujemo i osamljujemo“, poručila je Slavica Simić, predsednica „Jefimije“, savetovališta koje uspešno radi već dvadeset godina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari