Podsećanje na heroje odbrane Užica u Aprilskom ratu 1941. godine 1Foto: Privatna arhiva

Kod spomen-obeležja na Sarića Osoju, obeležena je osamdeset prva godišnjica od odbrane Užica u Aprilskom ratu, 1941. godine.

Pomen i parastos su organizovali Grad i Narodni muzej Užice čiji predstavici su, uz delegacije Udruženja potomaka ratnika „Major Kosta Todorović“, SUBNOR, Udruženja veterana i SPS položili cveće i vence na spomen-obeležje braniocima grada. Tom skupu su prisustvovali i učenici Užičke gimnazije i Medicinske škole.

Aprilski rat je počeo 6. aprila 1941. godine, bombardovanjem Beograda i drugih gradova u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, a završen je dva dana kasnije, kada su bivši ministar spoljih poslova Aleksandar Cincar-Marković i general Radivoje Janković potpisali kapitulaciju.

„Suočena sa izdajom i lošom komunikacijom sa vrhovnim štabom, vojska nije mogla da pruži jači otpor. Vlada je, povlačeći se ka unutrašnjosti, menjala mesta boravka sve dok 15. aprila nije napustila zemlju. U takvim okolnostima, vojnici i građani su se spontano organizovali kako bi odbranili čast svoje zemlje i svog grada“, podsetio je na tadašnje prilike istoričar Nemanja Obradović.

Podsećanje na heroje odbrane Užica u Aprilskom ratu 1941. godine 2
Spomen-obeležje na Sarića Osoju/ Foto: Narodni muzej Užice

Užice je bilo među retkim gradovima koji su pružili otpor nemačkoj Osmoj tenkoviskoj diviziji, tako što su vojnici i građani organizovali odbranu grada.

Nemačke snage su napale Užice u zoru, 15.aprila, iz pravca Sarića Osoja. U odbrani grada, koja je trajala do popodnevnih časova istog dana, poginulo je 118 ljudi, od kojih 67 vojnika i oficira Kraljevine Jugoslavije i 51 građanin Užica. Njihova imena su uklesana u spomen-obeležje na Sarića Osoju.

„Užičani su oduvek cenili slobodu i za nju su se žrtvovali. Uvek je u našem gradu bilo hrabrih, dostojanstvenih ljudi, koji su pružali otpor okupatorima. U znak sećanja na naše pretke, koji su bili poslednja odbrana Užica u Aprilskom ratu 1941. godine, danas smo ovde da im iskažemo poštovanje i pokažemo da ne zaboravljamo njihovu žrtvu i stradanje“, poručio je Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnika Užica.

Radoje Mitrović, učenik Medicinske škole, koji je sa svojim vršnjacma prisustvovao pomenu, ocenio je da bi „trebalo da budemo ponosni na sve naše junake“, a potom poručio: „Sloboda se skupo plaća i ponosni smo na sve naše junake u istoriji i važno je da čuvamo sećanje na njih, jer heroji žive onoliko koliko ih se sećamo”.

Hrabrost narednika i mašinovođe

Među herojima odbrane Užica je i Miloje Zečević, kovač iz Lipovca kod Topole i narednik Osme protivtenkovske baze Vojske Kraljevine Jugoslavije. Zabeleženo je da je hrabri narednik skočio na nemački tenk i uništio ga protivtenkovskom minom, nakon čega je usmrćen rafalnom paljbom sa drugog nemačkog tenka. Osim njega, podsetio je istoričar Obradović, u odbrani se istakao i Dragomir Nikolić, mašinovođa iz užičke ložionice, koji je dejstvovao iz kafane „Zlatibor“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari