Podvarijante omikrona koje stvaraju žarišta u Evropi postale dominantne i u Srbiji? 1Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

U ovom trenutku podvarijnate omikron soja, koje stoje iza veliki porast broja inficiranih poslednjih nedelja u Evropi, odgovorne su za preko polovine zaraženih u Srbiji, tvrdi istraživač Igor Smolić, sa Instituta za fiziku, koji duže vreme unazad prati različite aspekte pandemije.

Kako je napisao na svom Fejsbuk profilu, podvarijante omikron soja „BA.2.12.1, BA.4 i BA.5 (specifičnije BA.5.1 – koji je napravio novi talas u Portugaliji)“ registrovane su u Srbiji među uzorcima koji su uzeti u periodu od 1. maja.

Smolić je ove podatke preneo na osnovu uvida u međunarodnu GISAID bazu, koja sadrži informacije o sekvenciranju virusa u preko 190 zemalja.

Sekvenciranje uzorka treba da pokaže koji su sojeve virus i njegove podvrste prisutne u jednoj zemlji. U Srbiji se inače obrađuje mali broj uzoraka zbog nedovoljne količine potrebne opreme.

I pored toga otkriveno je prisustvo novih podvarijanti omikrona, a Igor Smolić veruje da one čine sada preko polovine svih zaraženih u Srbiji.

– Analizom GISAID baze je moguće odrediti koja je stvarna dinamika potiskivanja zatečenih sojeva od strane pomenutih novih u zemljama koje puno sekvenciraju, i to je učinjeno za UK i Dansku…. Za Srbiju se dobija da je dolazak novih sojeva kasnio u odnosu na UK za 16 dana…, a u odnosu na Dansku 15 dana….. Ovo dalje znači da su nadpolovičan udeo ovi sojevi dostigli oko 21. juna… Na današnji dan njihov udeo je iznad 50 odsto  a najverovatnije oko 66 odsto – naveo je Smolić.

Ovoga puta nijedna od zvaničnih institucija nije objavila prisustvo novih varijanti, kao što je to ranije bio slučaj. BA.4 i BA.5 su podvarijante omikron soja za koje se smatra da su zaraznije u odnosu na prethodne.

Takođe, one imaju veću sposobnost da zaobiću postojeći imunitet bilo da se radi o imunitetu nastalom nakon zaražavanja bilo nakon vakcinacije, što takođe objašnjava porast zaraženih u prethodnom periodu.

U pojedinim evropskim zemljama poput Portugala prisustvo ovih varijanti dovelo je ne samo do porsta zaraženih već i do porasta hospitalizovanih i preminulih.

Epidemiolog dr Predrag Đurić rekao je nedavno za Danas da teško da možemo na osnovu iskustva Portugala, u kome je 90 odsto vakcinisanih, donositi predviđanja za Srbiju i kako će ovaj talas teći.

Kako je rekao, ono što je izvesno jeste da će broj zaraženih i preminulih u svetu rasti, da većina država uprkos tome ne želi da uvodi restriktivnije mere, ali da bi bar u Srbiji trebalo razmišljati u pravcu ponovnog obaveznog nošenja maske u zatvorenim prostorima i pravljenju plana za davanje četvrte doze vakcine protiv kovida 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari