Poeni sa takmičenja samo za tri najbolja rezultata 1Arhivska fotografija Foto: FoNet/ Ministarstvo prosvete

Dodatne poene pri upisu u srednje škole ne dobijaju svi đaci koji su na republičkim i međunarodnim takmičenjima u osmom razredu osvojili prvu, drugu i treću nagradu već samo oni koji su na rang-listi postigli tri najbolja rezultata.

Pri upisu se vrednuju isključivo rezultati sa takmičenja iz predmeta koji se polažu na maloj maturi (izuzetak je informatika i računarstvo za upis u IT odeljenja), i koji imaju najmanje tri nivoa.

Iako ova odredba već godinama stoji u konkursu za upis u srednje škole, mnogi roditelji to ne znaju, pa su se prethodnih dana obraćali redakciji Danasa, nezadovoljni što, kako tvrde, nagrade sa državnih takmičenja ničemu ne vrede.

Razlog za pomenutu odluku nadležnih je činjenica da svako stručno društvo svojim pravilnikom utvrđuje propozicije takmičenja i kriterijume za dodelu nagrada, pa se u zavisnosti od predmeta, broj učenika koji na republičkom nivou osvoje prvo, drugo i treće mesto značajno razlikuje.

Tako je u nekim disciplinama nagrađeno dvadesetak učenika iz cele Srbije dok u nekim predmetima, koji time žele da popularišu svoju disciplinu, ima i po 60 dobitnika prve, druge i treće nagrade (prva nagrada se, recimo, dodeljuje đacima koji su imali od 90 do 100 poena, druga od 80 do 90…).

Imajući u vidu da se takmičenja organizuju iz srpskog jezika, manjinskih jezika, matematike, istorije, geografije, biologije, fizike i hemije i da ukupno gledano više stotina đaka osvoji neku od prve tri nagrade, nadležni smatraju da bi dodatne poene pri upisu u srednje škole dobio preveliki broj učenika. Zato je odlučeno da se vrednuju samo tri najbolja postignuta rezultata na rang-listi, a to su u nekim predmetima poput matematike i fizike, đaci koji su na takmičenju podelili prvu nagradu.

Ovakvo pravilo od pre nekoliko godina važi i pri upisu u specijalizovane srednje škole, s tim što se rezultati sa takmičenja boduju mnogo većim brojem poena nego u „običnim“ srednjim školama.

Recimo, za upis u matematička i odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku prvo mesto na republičkom takmičenju „vredi“ 120 poena, drugo 100, a treće 80, a u filološkim odeljenjima 60, 50 i 40. Za sve ostale škole, prvo mesto na republičkom takmičenju donosi dodatnih šest poena, drugo četiri, a treće dva, a na međunarodnom (organizuje se samo iz matematike i fizike) 12, 10 i osam bodova.

Zanimljivo je da se prema propozicijama konkursa za upis u srednje škole iz srpskog jezika vrednuju samo rezultati sa takmičenja iz jezika i jezičke kulture, ali ne i sa Književne olimpijade koju takođe organizuje Društvo za srpski jezik i književnost Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari