Pogled govori više od reči: Mozzart pomogao da komunikator maloj Valentini promeni život 1Foto: Promo

Njihov pogled je nihova reč! Pogledom iskazuju svoje emocije, pogledom upoznaju svet, pogledom se smeju.

Uskoro će uz pomoć specijalnog komunikatora pogledom naučiti da komunicira i Valentina Marković iz Užica, koja boluje od cerebralne paralize.

Uređaj koji je namenjen osobama koje, iz raznih razloga, ne mogu da komuniciraju i mogu samo da koriste pogled, zajedničkim snagama za malu Valentinu nabavila je Fondacija Anđela, kompanija Mozzart i drugi donatori.

Komunikator uz zenicu oka koja ima energiju daljinskog upravljača gledanjem na deo ekrana, uz pomoć senzora prepoznaje šta korisnik gleda i potom taj simbol ispisuje na ekran.

Uređaj ima i glasovnu opciju tako da se pogledom može dati nalog da napisano bude izgovoreno.

Pogled govori više od reči: Mozzart pomogao da komunikator maloj Valentini promeni život 2
Foto: Promo

Na čelu Fondacije Anđela, koja pomaže deci koja ne mogu sama sve, nalazi se Ozren Prica.

Do sada je Fondacija obezbedila tri komunikatora, a u toku je prikupljanje novca za još jedan koji će pokloniti porodici u Pančevu.

Cilj Fondacije je da obezbedi što više takvih komunikatora, jer na taj način logopedi i defektolozi sa decom mogu da rade i na daljinu.

Pogled govori više od reči: Mozzart pomogao da komunikator maloj Valentini promeni život 3
Foto: Promo

„Sva ta deca nemaju ništa funkcionalno osim pogleda i taj pogled im omogućava sve što može tehnologija u ovom trenutku. Nije komunikator uređaj koji može svakom detetu da pomogne, postoji čovek u Srbiji, živi u Novom Sadu, diplomiran je inženjer Nemanja Šević. On je sam pre 20 godina finansirao studije za ovu tehnologiju u Americi njegov rad i alati su neophodni da analiziramo da li će dete moći da koristi“, naglašava Ozren Prica iz Fondacije „Anđela“.

Uručenje donacije porodici iz Užica bila je i prilika da se okupe porodice koje su od Fondacije dobile ovaj uređaj, stručna lica, pratioci i predstavnici firmi donatora.

To je ujedno bila i prilika da se upoznaju međusobno, razmene iskustva, savete, uspostave kontakt a zamisao predstavnika Fondacije je da kroz par godina na jednom sličnom skupu okupe mališane i uz pomoć komunikatora zajedno upotpune svoje druženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari