Pogoršano stanje vladavine prava

Ostavite komentar


  1. Не може у Србији бити владавине права када је члан Комисијe за спровођење Националне стратегије реформе правосуђа за период 2013-2018, а једно време и њен председник био судија који је у граду одакле долази познат по томе што је насилник у породици, јер је пребио жену, па захваљујући свом утицају све то заташко, па онда напредовао у ВСС. .

  2. U Srbiji nikada nije postojala, niti će postojati vladavina prava, iz prostog razloga što je nivo ljudske svesti, civilizacije i kulture ispod svakog minimuma i što bi vladavina prava umnogome smetala interesima mnogih neformalnih grupa i pojedinaca. Kakva je vladavina prava u Srbiji sasvim dovoljno zasvedočavaju presude Evropskog suda za ljudska prava. Ogroman roman se može napisati o vladavini nepravde i neprava u Srbiji. Pogledajte primera radi samo jednu suludastu i zlonamernu odredbu člana 203. stav 4. Zakona o policiji, kojom je propisano "Oslobađanje od krivične, odnosno prekršajne odgovornosti, ne pretpostavlja oslobađanje od disciplinske odgovornosti, koja je za predmet imala istu radnju, ako je radnja kvalifikovana i kao povreda službene dužnosti". To znači da u disciplinskom postupku policijskom službeniku može biti izrečena mera prestanka radnog odnosa zbog toga što je takva odluka zasnovana na iznuđenom iskazu građanina pred policijom o nedozvoljenim radnjama koje je navodno radio taj policijski službenik, a da povodom podnete krivične prijave i optužnog predloga za istovetnu tu radnju policijski službenik bude oslobođen od krivične odgovornosti usled nedostatka dokaza ili usled odustanka javnog tužioca od krivičnog gonjenja. Pa da ne bi bilo dvostrukih aršina po pitanju postojanja ili nepostojanja odgovornosti u različitim kaznenim postupcima, oglasio se Evropski sud za ljudska prava kao na primer u slučaju policijskog službenika Zdravko Vanjak protiv Hrvatske, na koju presudu se pozvao i Ustavni sud BiH u slučaju Nermin Čatak protiv Republike Srpske, jer u toj svojoj presudi Evropski sud lepo kaže da ne mogu postojati različita gledišta i aršini po pitanju osude u različitim kaznenim postupcima za istu radnju, pa ako si u krivičnom postupku oslobođen od odgovornosti ili je javni tužilac odustao od krivičnog gonjenja usled nedostatka dokaza, to za istu radnju ne možeš biti kažnjen u disciplinskom ili nekom drugom kaznenom postupku, što je svakom normalnom, čak i neškolovanom čoveku jasno i prijemčivo pameti. Ali, u zemlji Srbiji to nije tako, jer je cinizam i okrutnost režima toliko okorela i protivna svin normalnim pravnim pravilima civilizovanog sveta, da se citiranom zakonskom odredbom navedena vladavina neprava podiže na stepen zakona. Šta tek reći o pokradenim penzijama i sramnoj odluci Ustavnog suda po tom pitanju, gde sudije tog suda imaju enormno nenormalnu platu za svoj rad u državi sa opustošenim budžetom, pa će oni da izražavaju bojazan da su se penzije morale smanjiti radi održivosti penzionog fonda. Kakvog li cinizma i bezobrazluka, a oni svakog meseca odnose neto platu koju ne mogu utrošiti za mnogo meseci unapred, a neko će da vrši samoubistvo usled nemogućnosti da se prehrani.

Ostavite komentar


Društvo

Porfirija – retka bolest o kojoj se malo zna 10

Porfirija – retka bolest o kojoj se malo zna

Nacionalno udruženje porfirija Srbija pokrenulo je kampanju za podizanje svesti u javnosti o problemima sa kojima se suočavaju pacijenti oboleli od porfirije, retke nasledne bolesti koja se javlja usled mutacija u genima, odgovornim za sintezu hemoglobina, ključnog proteina u crvenim krvnim zrncima.

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.