Pokrajinski ombudsman apeluje na medije da izveštavaju etički 1FOTO (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman izrazio je večeras zabrinutost zbog načina izveštavanja medija o dva masovna ubistva koja su se desila u Beogradu i okolini i apelovao na njih da izveštavaju etički i da posebno vode računa o deci.

„Ombudsman još jednom izričito apeluje na medije da se uzdržavaju od senzacionalističkog izveštavanja, intervjuisanja svih koji su neposredno svedočili događaju, a posebno dece, širenja neproverenih informacija i nestručnih interpretacija i saveta. Odgovornost je svih da prilikom planiranja, donošenja odluka i preduzimanja bilo kakvih aktivnosti procenjuju i promišljaju o njihovom uticaju posebno na decu“, navodi se u saopštenju iz institucije ombudsmana.

Dodaje se da senzacionalističko i neetično izveštavanje o tragičnim događajima koji su se desili doprinose širenju i produbljivanju osećaja straha, nesigurnosti, nebezbednosti u javnosti, kao i širenju predrasuda prema osobama sa teškoćama u mentalnom zdravlju, a samim tim otvaraju vrata i put ka novim nasilnim incidentima i događajima.

Ombudsman je pozvao nadležna tela da hitno preduzmu sve potrebne mere koje imaju na raspolaganju kako bi se što pre zaustavilo neetično ponašanje novinara i medijskih glasila.

Apelovali su i na roditelje da ne izlažu decu medijskim sadržajima i programima u kojima se ponavljaju i iznose nove informacije o tragičnim događajima, budući da ih mogu uznemiriti i iznova proizvoditi stresno i traumatsko iskustvo kod njih.

„Prava deteta ne znače slobodu dece da čine šta hoće, naprotiv, pristup prava deteta je ono što omogućava i obezbeđuje zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanjima u svim kontekstima. Generacije današnjih odraslih, odrastale su, kao i generacije pre njih, u atmosferi u kojoj se negovala poslušnost i bespogovorno povinovanje autoritetima. U takvim okolnostima teško se razvija samosvest kod dece, osećaj samopoštovanja, vrednosti sebe i toga da glas deteta nešto znači i vredi – svega onog što čuva i štiti ljudsko dostojanstvo i integritet“, piše u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da tragični događaji koji su se desili prethodnih dana predstavljaju poziv „svakom od nas“ da preispita vrednosti i postupke koje kao društvo gradimo i negujemo, udeo odgovornosti svakog od nas u stvaranju atmosfere i ambijenta koji pogoduje razvoju i širenju nasilja i ponajviše na potrebu da zaštitu deteta od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja postavimo kao prioritet delovanja institucija sistema i društva u celini.

Podseća se i na smernice novinarima o etičkom izveštvanju o deci i o mentalnom zdravlju, poput Etičkih smernica za novinare UNICEF-a, Priručnika za novinare i novinarke: kako izveštavati o mentalnom zdravlju koji je izdao MentalHub, kao i na Kodeks novinara Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari