Judita Popović (REM): Dva događaja posledica urušavanja sistema vrednosti u Srbiji, mediji generator 1foto Miroslav Dragojević Danas

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović ocenila je da su dva masovna ubistva koja su se dogodila u Srbiji povezana, odnosno da su posledica urušavanja sistema vrednosti u zemlji, čiji su mediji bili veliki generator.

„Godinama su konkretni mediji favorizovali primitivizam, nasilje, diskriminaciju i govor mržnje, a da niko nije adekvatno reagovao na to“, rekla je Popović za današnje izdanje lista Nova i dodala da su ti mediji „nagrađeni“ nacionalnim frekvencijama na još osam godina.

Upitana da li ti događaji mogu da dovedu do nekih promena na televizijama u Srbiji, Popović navodi da nije optimistična i da postoje dve činjenice koje ukazuju da promena neće biti.

„Prvo, amnestiranje televizija sa nacionalnom pokrivenošću samom izjavom predsednika (Srbije Aleksandra Vučića) da deca ne gledaju televiziju i da nema uzročno-posledične veze između njihovog ponašanja i programskih sadržaja ovih kontraverznih televizija“, kazala je ona.

Druga činjenica, prema njenim rečima, je ta da su dani žalosti otpočeli u petak, a ne u četvrtak, dan nakon prvog zločina u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, i kada se igrala košarkaška utakmica u punoj hali.

„To je jasan pokazatelj da Kristijan Golubović ima budućnost u našim medijima, u našem društvu i u ovom sistemu vrednosti u kojem ministar obrazovanja (Branko Ružić) krivi Evropu i zapadna društva. To da se čuje tog dana kada su deca ubijena je krajnja mizerija. Iznošenje političke propagande prilikom izražavanja saučešća roditeljima je dno dna jednog političara, a čovek je odgovoran za obrazovanje“, rekla je Popović.

Trinaestogodišnji učenik Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu ubio je u sredu osam učenika i radnika obezbeđenja te škole, a povredio još šest đaka i nastavnicu. U selima kod Mladenovca, 21-godišnji mladić je u petak ubio osam osoba i povredio 14.

Sve vesti o masovnom ubistvu kod Mladenovca pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari