Pokrenuto prvo Stručno online savetovalište za žene obolele od karcinoma jajnika 1Foto: Promo

U prostorijama Društva Srbije za borbu protiv raka danas je sa radom krenulo prvo Stručno online savetovalište za žene obolele od karcinoma jajnika, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju, cilj ovog savetovališta, ogleda se u želji da se svim ženama, bez obzira da li su završile svoje lečenje ili su u procesu lečenja, obezbedi brz i jednostavan način da od relevantnih stručnjaka dobiju sve informacije o svojoj bolesti, kao i savete o daljem toku lečenja i dostupnim terapijskim opcijama.

„Stručno online savetovalište osnovano je pod pokroviteljstvom Društva Srbije za borbu protiv raka i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, uz podršku kompanije AstraZeneca, kao deo kampanje „U ovoj borbi nisi sama“ koja se sprovodi sa ciljem podizanja svesti javnosti o ovoj podmukloj bolesti od koje u Srbiji godišnje oboli 700 žena. Zahvaljujući ovoj inicijativi, sve zainteresovane pacijentkinje će potpuno besplatno imati priliku da se detaljno informišu o svojoj bolesti i dobiju neophodne savete i informacije, a sve to kroz razgovor sa najvećim stručnjacima iz ove oblasti“, saopšteno je.

„Danas smo ovde lepim povodom, jer je pokretanje ovog online savetovališta zaista korak napred za Institut, i još jedan način da budemo na raspolaganju našim pacijentima, jer onima koji nisu u mogućnosti da dođu dajemo priliku da blagovremeno dobiju detaljne informacije od relevantnih stručnjaka. Nadamo se da je Savetovalište za obolele od karcinoma jajnika tek početak i da ćemo u budućnosti ovaj recept primeniti i na druge onkološke lokalizacije“, izjavila je direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić, i još jednom naglasila značaj redovnih pregleda.

Razgovori sa lekarima će se vršiti putem Zoom aplikacije ili telefona, a termini u Savetovalištu se unapred zakazuju  pozivom na broj +381112656386, ili putem elektronske pošte na serbca@ncrc.ac.rs.

„Karcinom jajnika je podmukla bolest praćena nedovoljno jasnim simptomima, koja se u gotovo 70 odsto slučajeva dijagnostikuje u 3. ili 4. fazi, kada nam potpuno izlečenje nije ostvariv cilj. U takvim slučajevima ostaje nam samo da bolest držimo pod kontrolom i pažljivo je pratimo, kako bismo pacijentkinjama uz pomoć različitih terapijskih opcija omogućili kvalitetan i dug život. Nažalost, tokom pandemije koronavirusa, situacija se dodatno pogoršala, jer se pacijentkinje zbog straha nisu blagovremeno javljale. Upravo iz tog razloga, od velike je važnosti da budemo dostupni pacijentkinjama, a ovo online savetovalište predstavlja odličan način da otklone svoje nedoumice i dobiju odgovore na brojna pitanja u vezi sa bolešću. Ovaj mehanizam ima benefite i za pacijentkinje i za lekare – ujedno pacijentkinjama dajemo neophodne informacije i saveta i upoznajemo se sa njihovim dilemama i stanjem svake pacijentkinje ponaosob“,  istakla je dr Marijana Milović Kovačević, onkolog i član tima Savetovališta, i apelovala na sve žene da, ukoliko dođe do pojava simptoma, kontaktiraju novootvoreno Savetovalište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari