Pokret Kreni - Promeni u KC Srbije predao potpise uz zahtev za besplatnu pratnju na porođaju 1Foto: Z. Panić

Izvršna direktorka pokreta „Kreni-Promeni“ Marina Pavlić izjavila je da je danas predata inicijativa za obezbeđivanje besplatne pratnje porodiljama na porođaju u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, kao i da će slične inicijative biti predate u više porodilišta u zemlji, na osnovu potpisa građana koji su ih podržali.

Pavlić je za televiziju N1 rekla da se takvi uslovi moraju obezbediti u svim porodilištima, i da nakon predaje peticije ostaje da se vidi „kako će ustanove da reaguju“.

Ona je kazala da je „apsolutno neprihvatljivo“ to što je bolnica u Sremskoj Mitrovici, nakon što je prihvatila peticiju i zahtev za obezbeđivanje besplatne pratnje ženama na porođaju, povukla to rešenje uz obrazloženje da nemaju uslova za tako nešto.

„U Sremskoj Mitrovici smo dobili zvanično rešenje da će dozvoliti svim porodiljama pratnju. Ono što se pokazalo je da porodilje opet nisu dobile dozvolu“, rekla je Pavlić.

Najavila je da će povodom toga danas u Sremskoj Mitrovici biti održana konferencija za novinare.

Aleksandra Vujović, koja je prisustvovala predaji peticije u Kliničkom centru Srbije rekla je da se javila na poziv pokreta „Kreni-promeni“ građanima da učestvuju u prikupljanju potpisa za zahtev da porodilje imaju pravo na besplatnu pratnju po izboru na porođaju, zato što veruje da može da se napravi „pomak na bolje“.

„Toliko toga se u poslednje vreme desilo, što je bilo i tužno i ružno, ali verujemo da svi možemo da napravimo pomak na bolje“, rekla je Vujović.

Inicijativa za obezbeđivanje besplatne pratnje ženama na porođaju pokrenuta je nakon što je porodilja Marica Mihajlović optužila ginekologa – akušera iz bolnice u Sremskoj Mitrovici za akušersko nasilje, 12. januara, zbog čega je, prema njenim rečima, beba preminula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari