Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo na zahtev pokreta Kreni-Promeni za besplatnu pratnju porodiljama 1Foto: Z. Panić

Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo na zahtev pokreta Kreni-Promeni da se u svim porodilištima u Srbiji obezbedi besplatna pratnja prilikom porođaja, zbog čega će taj pokret 7. februara predati zahteve sa potpisima građana direktno porodilištima, rekla je danas izvršna direktorka Kreni-Promeni Marina Pavlić.

Ona je novinarima ispred zgrade Ministarstva kazala da su predali 190.000 potpisa, ali da niko iz Ministarstva nije reagovao.

Pavlić je podsetila na to da je prošlog ponedeljka pokret predao te potpise Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, koja je istog dana usvojila zahtev.

„To znači da je to moguće i u drugim bolnicama“, rekla je Pavlić dodajući da u Beogradu postoje bolnice u kojima je to već omogućeno, ali da su malobrojne.

Prema njenim rečima, to je moguće učiniti u Narodnom frontu, Gradskoj bolnici u Beogradu i u određenim zdravstvenim ustanovama u kojima je neophodno dati novac za takvu uslugu.

„Želimo da ovo proširimo na celu Srbiju, ima preko 70 porodilišta širom Srbije u kojima to može biti mogućnost i zato se sada prebacujemo na taj aktivni deo – otvorićemo konkurs u naredna četiri dana za sve ljude koji su voljni da učestvuju“, naglasila je Pavlić dodajući da će ljudi moći da učestvuju u onlajn prikupljanju i predaji potpisa.

Kako je napomenula, potrebno je javiti se pokretu posredstvom sajta ili društvenih mreža i popuniti formular za prijavu.

Pokret će obezbediti obuku građanima kako bi svi zajedno 7. februara predali potpise bolnicama širom zemlje.

Aktivistkinja pokreta Kreni-Promeni Ana Svilar predočila je medijima svoje pozitivno iskustvo na dva porođaja rekavši da je to najlepše iskustvo u životu i da je tako trebalo da bude i Marici Mihajlović, čije dete je umrlo na porođaju, ali svim drugim ženama.

„Kada se desi tako nešto strašno, kada se pokrene polemika u društvu o ovakvim događajima, ja jedino mogu da shvatim da sam srećnica i da sam jedan vrlo redak i usamljen slučaj srećnog porođaja, jer bukvalno ne postoji razgovor sa drugim ženama u kojem sam učestvovala, a da nisam saznala za neku gorku priču ili tragičan kraj takvog jednog čina“, kazala je Svilar.

Poručila je da to ne treba da bude tako, već da porodilišta treba da budu najsrećnija mesta u zemlji, jer se tu rađaju novi životi, nove radosti i novi ljudi.

Kako je naglasila, uvođenje besplatne pratnje porodiljama nije dovoljno, već je potrebna istinska promena, ali da je važan prvi korak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari