Pokretači promena 2019: Nagrade za aktivne građane 1Foto:Danas

Na godišnjoj konferenciji o javnom zagovaranju u građanskom aktivizmu “Pokretači promena” dodeljene su nagrade za aktivne građane i organizacije.

Nagrade su dodeljene u pet kategorija:

U kategoriji “Saradnjom do promena” – primer dobre prakse i uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija nagradu je dobio Odbor za ljudska prava Niš za inicijativu „Zajedno za pristupačnost“.

Nagradu za “Prvi glas građana” – uspešno okupljeni građani kao nosioci poruke javnog zagovaranja – doeljena je inicijativi Saveza mesnih zajednica „Ne za MHE“, sa Stare planine.

„Moramo da sačuvamo ne samo reke Stare planine, nego cele Srbije“, poručila je najstarija aktivistkinja Saveza mesnih zajednica Stare planine Minja iz Temske.

Inicijativa “Festival umetnosti – Rekonstrukcija” dobila je nagradu “Pohod na aktivizam”, dok su organizacije Prijatelji dece Srbije i Mreži organizacija za decu Srbije nosioci priznanja u kategoriji “Pokretači promena na nacionalnom nivou”.

Pokretači promena na lokalnom nivou pripala je organizacijama „Žene juga“ i udruženju žena „Lav“.

Vesna Đukić, generalna direktorka Beogradske otvorene škole koja je nosilac ovog projekta istakla je:

„Suština demokratije leži u partnerstvu javnih vlasti, civilnog društva i građana i u prethodnoj godini radili smo na unapređenju njihovog dijaloga. Zagovaračka platforma organizacija, institucija i lokalnih samouprava bila je prilika da promišljamo da li su postojeća okruženja i razvijene prakse dovoljno podsticajne da omoguće ova partnerstva. Na koji način građanima možemo da objasnimo značaj reformi i da ih aktivno uključimo u demokratsku tranformaciju našeg društva? Pokrenuli smo godišnje nagrade za aktivne građane koje slave pokretače promena, motivisane građane u svojim naporima da poboljšaju svoj i život svojih sugrađana. Do kraja 2021. godine planiramo da uspostavimo saradnju i partnerstvo sa više od 50 organizacija civilnog društva i zajednički radimo na poboljšanju praksi, javnog zagovaranja i jačanja kapaciteta organizacija koje ih sprovode.“

Šenli Pinčoti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj misije USAID-a u Srbiji koji je podržao Pokretači promena 2019:

Zagovaranje kao glavna aktivnost civilnog društva nije postizalo željene rezultate,smanjenje prostora za dijalog i uverenje građana da ne mogu da utiču na promene oko sebe inspirisalo nas je da osimislimo i podržimo projekat “Aktivni građani, bolje društvo. Svesni smo da cilj uopšte nije lak i bez učešća i saradnje sa građanima nećemo stići daleko. Drago mi je što imamo veliki broj kvalitetnih inicijativa i što je prilika da se međusobno povežemo i podržimo. Nadamo se da će ova tradicija zaživeti i graditi svoj prestiž iz godine u godinu.”

Vladimir Pavlović, koordinator praktičnih politika Beogradske otvorene škole:

Mali broj građana koji veruje da lokalna samouprava može nešto da učini i još manji broj koji učestvuju u nekakvoj akciji. Sa druge strane vlast ne vidi građane i organizacije kao partnere. Naša želja je da promovišemo ove šampione i pokažemo da se nešto može uraditi. Da ohrabrimo građane i da ih izvučemo iz letargije i utičemo zajedno na donosioce odluka. Sa druge strane želimo da pokažemo lokalnim samoupravama da bez obzira na mala sredstva mogu da urade korisne stvari u saradnji sa lokalnom zajednicom i unaprede kvalitet života svih. Ako smo na zajendičkoj misiji, problemi se mogu rešavati.

Na panel diskusiji predstavila su se udruženja i grupe građana koja su ukazala na probleme i šta zagovaraju u svojim sredinama. Među organizacijama bio je i predsednik fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić, lozničko udruženje biciklista, Društvo za proučavanje ptica Srbije, Prijatelji dece Srbije, Ujedinjeni ribolovci Srbije i druga udruženja koja su predstavila svoje ciljeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari