POKS: Vandalski čin skrnavljenja spomen obeležja u Lisičjem potoku 1Foto:POKS

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) osudio je danas, kako se navodi, „vandalski čin skrnavljenja“ spomen obeležja u Lisičjem potoku u Beogradu, posvećenom građanima koje su komunisti streljali 1944. godine.

Navodeći da počinioci „tog gnusnog čina nisu nepoznati, jer su se potpisali, iscrtavanjem srpa i čekića i crvene zvezde petokrake“, iz POKS su pozvali nadležne da sprovedu istragu i „najoštrije“ kazne odgovorne, ocenjujući da „takvi akti prete da se otvore stare rane i nastavi neki vid građanskog rata koji u glavama pojedinaca očigledno nije završen“.

„Vandalskim činom čupanja krsta koje je bilo obeležje mesta gde su pobijeni nevini ljudi, žrtve su ponovo ubijene. Ovo je potvrda da smo daleko od nacionalnog pomirenja suprotstavljenih strana u bivšem gradjanskom ratu, a ono nam je danas potrebnije nego ikada. Istina nas jedino može pomiriti a dok se ona sakriva, naše društvo će biti podeljeno i sukobljeno“, naveo je potpredsednik POKS Vojislav Mihailović a prenela ta stranka.

POKS podseća da je državna Komisija za tajne grobnice pronašla u arhivama pod oznakom državne tajne, 60.000 imena pobijenih građana. Prema tvrdnji istoričara, broj žrtava komunističkih vlasti bio je višestruko veći jer je više ubijano ljudi bez ikakve evidencije, u odnosu na evidentirane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari