Pola veka bez pogodnog prostora za rad Istorijskog arhiva Subotica: „Tonemo sve dublje, sve smo zapušteniji“ 1Gradska kuća u Subotici, foto: Natalija Jakovljević

Više od pola veka Istorijski arhiv Subotica čeka novi prostor za rad. Direktor subotičkog arhiva Stevan Mačković kaže za Danas da su njihove potrebe realne, a da je problem hroničan, što im otežava redovno funkcionisanje.

Prostorije Istorijskog arhiva nalaze se u Gradskoj kući u Subotici.

Tokom proteklih godina bilo je reči o mogućim rešenjima, a nedavno se mogao čuti i predlog da se Istorijski arhiv Subotica prebaci u neki od prostora nekadašnjeg vojnog kompleksa, koji se nalazi na palićkom putu, a koji je od nedavno u vlasništvu Grada.

Mačković je rekao da je situacija veoma komplikovana i da je reč o teškom hroničnom pitanju.

“Ovo je problematika koja se vuče više od 50 godina. Prostor koji je potreban, pola veka nije rešen i bojim se da se ni u narednih pola veka neće rešiti”, ocenjuje Mačković.

Pola veka bez pogodnog prostora za rad Istorijskog arhiva Subotica: „Tonemo sve dublje, sve smo zapušteniji“ 2
Bivša kasarna „Kosta Nađ“, foto: Natalija Jakovljević

Kako navodi, u proteklim godinama nijedna vlast nije imala sluha za ove probleme.

„Prostor, novci, logistika, potpora, razumevanje, shvatanje onih koji donose odluke. Toga nikada nije ni bilo u poslednjih 50 godina“, smatra Mačković.

Dodaje da je zadnjih godina bilo nekoliko pokušaja projekata, kada su bivši direktori i stručni radnici predlagali šta bi trebalo da se uradi, „ali naravno – sluha za to nije bilo“.

„Tu smo gde smo, tonemo sve dublje. Sve smo zapušteniji i slabiji i u većem haosu“, upozorava Mačković.

PGS: Grad da obezbedi  potrebne uslove za rad arhiva

Iz Odborničke grupe Pokreta građanske Subotice (PGS) poručili su krajem decembra prošle godine da je najbolje da se Komandna zgrada koja se nalazi u okviru kompleksa vojnih objekata u budućnosti prilagodi potrebama Istorijskog arhiva Subotica.

„Istorijski arhiv funkcioniše u teškim i lošim uslovima“, podsećaju u PGS-u.

Poručuju da jedan ovakav grad poput Subotice treba da ima jedan ozbiljan istorijski arhiv koji vodi računa o istorijskoj građi Subotice.

„Važno je da sva ta vredna građa bude sačuvana za neke nove generacije, a svaki ozbiljan grad treba da vodi brigu o uslovima rada i obezbeđivanju adekvatnog prostora za svakodnevno funkcionisanje“, smatraju u PGS-u.

Inače, na sednici Skupštine grada Subotice održanoj početkom decembra prošle godine, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je da su izmirena dugovanja vezana za kupovinu vojnih objekata – Doma vojske u centru grada i kasarne „Kosta Nađ“ na palićkom putu.

Grad je imao dug prema Ministarstvu odbrane i Republičkoj direkciji za imovinu, u ukupnom iznosu od 212 miliona dinara.

Kako je tada najavio, Grad će u narednom periodu osmisliti kakva će dalje biti buduća namena ovih objekata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari