Polaganjem venaca obeležena 105. godišnjica bitke na Kajmakčalanu 1Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Polaganjem venaca i odavanjem počasti srpskim vojnicima, danas je u Egzoplatanosu i Almopiji, u Grčkoj, obeležena 105. godišnjica bitke na Kajmakčalanu u Prvom svetskiom ratu.

Na spomenik srpskim vojnicima u selu Egzoplatanos, venac je položio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji je istakao da su u borbama za osvajanje Kajmakčalana učestvovale elitne jedinice srpske vojske, kao i da Kajmakčalan u srpskom narodu nosi naziv Kapija slobode.

Na spomenik Šumadijskoj diviziji, na mesnom groblju „Sveti Lazar“ u Almopiji, venac je položio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, koji je podsetio na jednog od najmlađih junaka sa Kajmakčalana, Mihajla Madžarevića, koji je za hrabrost odlikovan Karađorđevom zvezdom i ordenom Legije časti. Kapor je naglasio važnost negovanja sećanja na sve junake sa Kajmakčalana i da smo im večno zahvalni za slobodu u kojoj živimo.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i predstavnici lokalnih grčkih vlasti.

U ime Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, zahvalnice za naročite zasluge i nesebično zalaganje u oblasti negovanja tradicija oslobodilačkih ratova Srbije uručene su predstavnicima Egzoplatanosa i Almopije.

U Solunu će sutra, u okviru kompleksa srpskog Vojnog groblja Zejtinlik, biti obeležena 103. godišnjica proboja Solunskog fronta.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Polaganjem venaca obeležena 105. godišnjica bitke na Kajmakčalanu”

  1. Kajmakčalan je koliko znam u Makedoniji ne u Grčkoj,drago mi je da ste na Kajmakčalanu položili vence,gde je i moj deda dao život za Srbiju .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.