Polaganjem venaca obeležena 105. godišnjica bitke na Kajmakčalanu 1Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Polaganjem venaca i odavanjem počasti srpskim vojnicima, danas je u Egzoplatanosu i Almopiji, u Grčkoj, obeležena 105. godišnjica bitke na Kajmakčalanu u Prvom svetskiom ratu.

Na spomenik srpskim vojnicima u selu Egzoplatanos, venac je položio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji je istakao da su u borbama za osvajanje Kajmakčalana učestvovale elitne jedinice srpske vojske, kao i da Kajmakčalan u srpskom narodu nosi naziv Kapija slobode.

Na spomenik Šumadijskoj diviziji, na mesnom groblju „Sveti Lazar“ u Almopiji, venac je položio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, koji je podsetio na jednog od najmlađih junaka sa Kajmakčalana, Mihajla Madžarevića, koji je za hrabrost odlikovan Karađorđevom zvezdom i ordenom Legije časti. Kapor je naglasio važnost negovanja sećanja na sve junake sa Kajmakčalana i da smo im večno zahvalni za slobodu u kojoj živimo.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i predstavnici lokalnih grčkih vlasti.

U ime Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, zahvalnice za naročite zasluge i nesebično zalaganje u oblasti negovanja tradicija oslobodilačkih ratova Srbije uručene su predstavnicima Egzoplatanosa i Almopije.

U Solunu će sutra, u okviru kompleksa srpskog Vojnog groblja Zejtinlik, biti obeležena 103. godišnjica proboja Solunskog fronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.