Polaganjem venaca u Kragujevcu odata pošta stradalim Romima i Romkinjama u Aušvicu 1Foto: Grad Kragujevac

Polaganjem venaca kraj spomenika Kristalni cvet u Šumaricama u Kragujevcu je danas odata pošta stradalim Romima i Romkinjama u Aušvicu, u noći između 2. i 3. avgusta 1944. godine.

U ime Grada, vence su položili dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, i Zoran Pavlović, koordinator za romska pitanja.

Poštu stradalim Romima i Romkinjama odali su i predstavnici ROMAKTED-a, Spomen-muzeja „21. Oktobar” i romske zajednice.

– Simbol našeg grada je stradanje đaka i profesora, među kojima je najmlađi bio Živorad Milosavljević, romsko dete koje je stradalo s nepunih 12 godina, istakla je dr Damnjanović, dodavši da je među streljanim đacima u kragujevačkim Šumaricama takođe bilo i romskih đaka.

Po njenim rečima kroz istoriju, deleći sudbinu svih naroda u svim zemljama sveta, Romi su čuvali svoj identitet i učestvovali u lepim, ali i u tragičnim događajima. Malo je zapisa koji svedoče o tome da je romski narod učestvovao u Balkanskim ratovima, Prvom svetskom ratu, NOB-u.

– Grad Kragujevac se s pijetetom seća stradanja Roma i Romkinja i čuva od zaborava žrtve koje su položili u ratovima na ovim prostorima i širom sveta, zaključila je ona.

Polaganjem venaca u Kragujevcu odata pošta stradalim Romima i Romkinjama u Aušvicu 2
foto: Grad Kragujevac

– Noć između 2. i 3. avgusta 1944. godine, kada je u gasnim komorama Aušvica ubijeno više od tri hiljade Roma, većinom dece i žena, je u romskoj zajednici poznata kao „Crna noć”, kazala je Tanja Đorđević, facilitatorka ROMAKTED programa Saveta Evrope.

Za nju odavanjem pošte stradalima koju danas odajemo ispred spomenika Kristalni cvet, koji je simbol stradanja Roma i Romkinja u Kragujevcu, i sećanjem na njihove žrtve šaljemo poruku da se ovakav zločin nikada ne ponovi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari