Policajci koji su uhapsili Koluviju kao svedoci, odbrana se tome protivi 1Foto: MUP

Sudsko veće u slučaju Jovanjica odlučilo je da od sledećeg ročišta, zakazanog za početak marta, poziva svedoke. Zbog brojnih svedoka, iskazi neki od njih biće pročitani u sudnici.

Na narednom ročištu u predmetu Jovanjica 3. marta u svojstvu svedoka biće saslušan suvlasnik te plantaže i dvojica vlasnika firme Superior koja je Jovanjici isporučivala sadnice konoplje. Narednog dana biće saslušano još četvoro radnika ove firme, prenosi BIRN.

Kako navode to je odlučilo sudsko veće nakon što su se na današnjem pretresu u Specijalnom sudu, tužilaštvo i advokati odbrane izjasnili o svedocima koje bi trebalo saslušati tokom suđenja prvookrivljenom Predragu Koluviji i još devetorici optuženih.

Oni se sumnjiče da su u periodu od 14. maja 2016. do 14. novembra 2019. neovlašćeno proizvodili i radi prodaje držali opojnu drogu kanabis sa udelom THC-a većim od zakonom dozvoljenih 0,3 odsto.

Ovime je suđenje ušlo u fazu izvođenja dokaza, kojem je prethodilo današnje izjašnjenje tužilaštva i odbrane o listi svedoka predloženih tokom pripremnog ročišta. Na prethodnim ročištima završeno je iznošenje odbrane svih optuženih.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun rekao je na današnjem pretresu da ostaje pri svim dokaznim predlozima. Njegov predlog je da se tokom glavnog pretresa pročitaju iskazi svedoka koji su već saslušavani tokom istražnog postupka.

Zora Dobričanin Nikodinović, advokatica prvooptuženog Predraga Koluvije, predložila je saslušavanje dvadesetak svedoka, među kojima je četvoro zaposlenih u firmi Superior koja je proizvodila sadnice konoplje, a potom ih isporučivala Jovanjici gde su dalje uzgajane.

Među predloženim svedocima je i Miloš Tofilović, koji je na dan hapšenja 13. novembra 2019. vozio Koluviju u „audiju“ koji je zaustavila policija na auto-putu Beograd-Niš.

Tofilović je, inače, jedan od okrivljenih u predmetu Jovanjica 2. Tom optužnicom je osim Tofilovića i Koluvije, obuhvaćeno još sedam osoba među kojima su policajci, pripadnici BIA i VOA. Tofilović, koji je je u septembru pušten iz pritvora u kom se nalazio tokom istrage u ovom slučaju, 2. februara je ponovo uhapšen u velikoj akciji srpske i bugarske poliicje, i američke DEA, ovoga puta zbog trgovine heroinom.

Sudija Zoran Ganić, koji je predsednik sudskog veća u ovom postupku, rekao je da Tofilović ne može biti svedok, zbog njegovog novog statusa.

Na spisku predloženih svedoka Koluvijinog tima advokata je troje fitosanitarnih inspektora, veštaci, forenzičari, tužilac iz Sremske Mitrovice po čijim je nalozima policija pretresala Jovanjicu, zatim zaposleni u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, ataše austrijske ambasade za ekonomiju, nekoliko pripadnika BIA.

Među predloženim svedocima je i Dejan Milenković poznat pod nadimkom Bagzi, koji je u to vreme bio načelnik Službe za posebne istražne metode Uprave kriminalističke policije. Ime ovog policajca poslednjih nedelja često je pominjano u provladinim tabloidima u sklopu istrage o prisluškivanju predsednika Aleksandra Vučića.

Advokati ostalih optuženih uglavnom su se saglasili sa predlozima Zore Dobričanin Nikodinović, ali je bilo i dodatnih predloga. Advokat optuženog Zdravka Miloševića je predložio da se neposredno kao svedok ispita načelnik Uprave za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković, koji je u novembru 2019. na auto-putu ka Nišu zaustavio Koluviju i Tofilovića i docnije, zajedno sa kolegama ušao na imanje Jovanjica gde je otkrivena velika plantaža marihuane.

Na kraju današnjeg pretresa, sudija Ganić je naredno ročište zakazao za 3. i 4. mart ove godine. Prvog dana u svojstvu svedoka biće saslušani Aleksandar Anđić, suvlasnik Jovanjice sa 25 odsto udela, i suvlasnici firme Superior Ivo Đinović i Nebojša Đinović.

Drugog dana, 4. marta biće saslušano četvoro zaposlenih u firmi Superior – Natalija Radišić, Nenad Nikolić, Dragana Lopaćanin i Sanja Zdravković.

U izjavi za BIRN nakon suđenja advokatica Zora Dobričanin Nikodinović rekla je da Koluvijina odbrana nije tražila saslušavanje načelnika Uprave za narkotike Slobodana Milenkovića.

Ona tvrdi da saslušavanje policajaca koji su učestvovali u privođenju i pisanju krivične prijave obično traže tužioci kada im je predmet „šupalj“ i da policajci koji su bili uključeni u predmet nemaju šta da traže na pretresu, jer su dužni da sve zabeleže. Na opasku novinara da je to ovoga puta predložio upravo jedan od advokata odbrane, ona odgovara da su ti policajci već ispitani u istrazi po predlogu tužioca.

„Verovatno kolega ima nešto da ih pita dodatno, ali to je predlog tužioca i policajce je u istrazi pozvao i ispitivao tužilac“.

Na pitanje da li bi Koluvijna odbrana imala šta da pita te policajce budući da je on iznoseći svoju odbranu na sudu rekao da mu je nuđeno da za sve optuži predsednikovog brata Andreja Vučića, Dobričanin odgovara da su advokati sve što su imali već pitali Milenkovića.

„Sve što smo imali da ih pitamo, putali smo ih u istrazi, što se mene tiče“, kaže Dobričanin i dodaje da nema potrebe da se proverava ko je u vezi sa tim govorio istinu i da će to da utvrdi sudija.

„Kažem vam, moj princip je da policajce ne zovem kao svedoke, policajce koji su radili predmet, mogu neke policajce koji nisu radili predmet na neke druge okolnosti, šta da zovem policajca koji vodi predmet, piše krivičnu prijavu, još i da svedoči, ja to ne radim nikad“.

Neizvesno kada će optužnica Jovanjica 2 stupiti na pravnu snagu

Suđenje Predragu Koluviji još devetorici optuženih, započelo je 7. oktobra prošle godine. Stevanu Mrđi sudi se u odsustvu, jer je u bekstvu.

Prvooptuženi Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra prošle godine. Njega je tog dana policija zaustavila zbog nasilničke vožnje po auto-putu u “audiju 8” sa policijskom rotacijom.

Kod njega i suvozača pronađene su policijske značke, za koje policija tvrdi da su lažne, a Koluvija je potom policajce odveo do svojih staklenika na imanju Jovanjica, gde se navodno uzgajala zdrava hrana. Umesto zdrave hrane i organskih proizvoda i industrijske konoplje, za čije su uzgajanje imali dozvolu, policajci su zatekli hektare zemljišta zasađenog marihuanom.

Na plantaži je prilikom pretresa, kako se navodi u optužnici, pronađena opojna droga kanabis ukupne neto mase nakon sušenja 1,67 tona.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u novembru prošle godine podiglo još jednu optužnicu u slučaju Jovanjica, kojom je pored Predraga Koluvije obuhvaćeno još osam osoba među kojima su policajci, pripadnici BIA i VOA.

Iako je tu optužnicu još 20. januara ove godine potvrdio Viši sud, BIRN u razgovoru sa advokatima odbrane saznaje da rešenje suda kojim je optužnica potvrđena, još nisu primili svi branioci optuženih, koji nakon prijema tog rešenja imaju rok od tri dana da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu. Tek nakon što Apelacioni sud odluči po eventualnim žalbama, optužnica će stupiti na pravnu snagu, što je preduslov za početak suđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari