Policija cele noći ispitivala atentatora na Lava Trockog 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre tačno 80 godina, list Pravda pisao je o noći u kojoj je policija Meksiko Sitija ispitivala atentatora na Lava Trockog, dok je list Vreme objavio vest o produžetku roka za podnošenje prijava po konkursu za Vazduhoplovnu akademiju.

List Pravda pisao je da je u noći između 23. i 24. avgusta policija u Meksiko Sitiju ispitivala ubicu Lava Trockog.

Policija cele noći ispitivala atentatora na Lava Trockog 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Kako je navedeno, detalje iz pisama pronađenih kod atentatora, koja su napisana na francuskom jeziku, organi bezbednosti nisu želeli da iznesu u javnost. Poznato je bilo samo da su u tim pismima izneti razlozi zbog kojih je atentat izvršen.

Policija je proveravala i razne pristigle izveštaje o ubici Trockog, kojem je pretila zatvorska kazna u trajanju od 30 godina.

Lav Trocki je, prema pisanju lista, sahranjen istog dana kada je započeto ispitivanje atentatora Džeksona. Pre sahrane je izvršena i autopsija, onako kako su meksički zakoni i nalagali.

Džekson je odveden u bolnicu, u kojoj je satima pre razgovora sa policijom bio pod budnim okom stražara, pošto je pokušao da izvrši samoubistvo.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme je svojim čitaocima skrenuo pažnju na produžetak roka za podnošenje prijava po konkursu za Vazduhoplovnu akademiju.

Policija cele noći ispitivala atentatora na Lava Trockog 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Naime, da bi se omogućio prijem u Vazduhoplovnu akademiju i onim kandidatima koji u avgustu imaju popravne ispite, predviđeni rok za podnošenje prijava produžen je do 5. septembra 1940. godine.

Kandidatima koji ispunjavaju uslove konkursa rečeno je da se na lekarski pregled, zakazan za 16. septembar, jave Komandi vazduhoplovstva vojske u Zemunu.

Budući polaznici akademije imali su pravo i na besplatne karte za dolazak na lekarski pregled, ukoliko bi se molbom obratili označenom vojnom okrugu do 12. septembra.

O detaljima samog konkursa, kako je pisalo Vreme, kandidati su se mogli raspitati kod svih vojnih okruga, sreskih i opštinsih službi.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari