Policija ispitivala aktiviste grupe “Sviće” zbog kupusa ispred zgrada gradskih uprava 1foto FoNet Ana Paunković

Policija je tokom dana, pozvala više aktivistia grupe “Sviće” zbog performansa tokom kojeg su ostavljali kupus ispred zgrada više gradskih i opštinskih uprava, saopštili su iz ovog pokreta.

Kako su istakli, jedan od njihovih aktivista David Šujdović pozvan je na razgovor u policijsku upravu u Čačku.

„Danas oko podne me je pozvao komandir policije u Čačku na mobilni telefon i vrlo ljubazno me zamolio da dođem do policijske uprave, ja sam otišao i dao izjavu u svojstvu građanina – pojasnio kako je došlo do ove akcije i šta je ona simbolizovala”, navodi David Šujdović, koji je sinoć učestvovao u akciji ispred zgrade Opštine Čačak.

„Kada sam došao u policiju, bilo je troje, četvoro policajaca u prostoriji, jedan od njih je uzimao izjavu od mene – svi su bili kulturni i fini, popričali smo o ovoj, ali i o drugim aktivističkim akcijama u kojima sam učestvovao,” navodi Šujdović i dodaje da mu jedino nije jasno kako su ga identifikovali i kako su došli do broja njegovog mobilnog telefona.

Prema navodima iz pokreta “Sviće” policija je pozivala njihove aktiviste i u Boru, a zakucala je na vrata čak i mladiću koji nije učestvovao u sinoćnoj akciji. To, prema njihovim rečima, otvara pitanje kako je policija dolazila do podataka o tome ko je učestvovao u ovom performansu – da li su nasumično pozivali aktiviste po lokalu ili su pregledali kamere ispred opština i drugih objekata.

Lazar Begović, aktivista iz Bora je naveo da su tri inspektora došla oko devet ujutru kod njega i rekli mu da treba da krenem sa njima u policijsku stanicu na razgovor.

– Ja nisam imao tačne informacije o tome šta se sinoć dešavalo ispred opštine, video sam samo objave na Instagramu, i bio sam iznenađen kada su me ispitivali šta sam radio sinoć i gde sam bio, navodi Lazar Begović.

On dodaje da je sa policajcima u stanici razgovarao ne samo o tome šta je sinoć radio, već i čime se inače bavi i da im je pojasnio da nema nikakve veze sa navedenim performansom.

Kako se ističe u saopštenju grupe “Sviće” njihova aktivistička grupa je tokom decembra organizovala blokade u Beogradu, a sinoć je tokom noći ispred dvadestak gradskih i opštinskih uprava širom Srbije ostavljala listove kupusa, papirne zečeve i transparente sa natpisom „Birački spisak vam je kao kupus”.

“Ovaj simbolični performans je usledio nakon odgovora Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na naše zahteve da se otvore i revidiraju birački spiskovi. Odgovor je glasio da je birački spisak javan i transparentan dokument i da svako ima uvid u to da li se nalazi u biračkom spisku, što nije bio predmet naših zahteva”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari