Na gradskom groblju u Knjaževcu juče je sahranjen predsednik Opštinskog suda u Knjaževcu Dragiša Cvejić koji je u petak ubijen u bombaškom napadu. Cvejić je, nakon osam sati borbe lekara Kliničkog centra u Nišu da saniraju povrede, umro od posledica eksplozije bombe postavljene na kapiji njegove kuće u Knjaževcu.

Na gradskom groblju u Knjaževcu juče je sahranjen predsednik Opštinskog suda u Knjaževcu Dragiša Cvejić koji je u petak ubijen u bombaškom napadu. Cvejić je, nakon osam sati borbe lekara Kliničkog centra u Nišu da saniraju povrede, umro od posledica eksplozije bombe postavljene na kapiji njegove kuće u Knjaževcu.
Okružni javni tužilac u Zaječaru Zorin Zogović rekao je da još nema sigurnih dokaza za rasvetljavanje ubistva predsednika knjaževačkog suda Dragiše Cvejića, ali da postoje značajne indicije. Kako je naveo sumnja se na tri osobe da su ubile sudiju Cvejića i njima je određen policijski pritvor. On je ukazao da je specijalizovana ekipa MUP Srbije još u petak izvršila uviđaj na lica mesta i prikupila biološke tragove, ali da ta analiza još nije gotova. Govoreći o rezultatima poligrafa, on je ukazao da je to jedno od sredstava kojim se proveravaju određene indicije, ali ne može da se koristi kao zvaničan dokaz.

Minut ćutanja

Društvo sudija Srbije pozvalo je sve sudije da danas u podne prekidom suđenja i minutom ćutanja zajednički odaju poštu tragično preminulom kolegi Dragiši Cvejiću, saopštilo je Društvo sudija Srbije.

– Tako da je to više jedna mera operativnog rada nego što je dokaz na sudu. Tačno je da se to sve sada radi i očekujemo rezultate – ukazao je Zogović. On je naglasio da značajnih indicija ima, ali da čvrstih dokaza još nema, tako da se intenzivno radi na otkrivanju i fiksiranju postojećih i raspoloživih dokaza.
Prema nezvaničnim informacijama, istražni sudija Okružnog suda u Zaječaru treba da sasluša te privedene osobe do isteka njihovog policijskog pritvora. Privedene osobe, najverovatnije će biti saslušane u nedelju uveče, odnosno u ponedeljak ujutru u zavisnosti od dogovora policije i Okružnog javnog tužilaštva.
Kako se nezvanično saznaje u Knjaževcu, privedeni su iz tog grada i poznati su od ranije policiji. Pretpostavlja se da je motiv ubistva osveta zbog presude ili određivanja pritvora.
Podatak da je više osoba privedeno u vezi s ubistvom predsednika opštinskog suda, kao i da se ubrzo očekuju rezultati, potvrdili su za Danas i iz vrha policije. Tokom jučerašnjeg dana policija je „obrađivala“ više osoba za koje se sumnja da su učestvovale u bombaškom napadu. Kako ističu iz policije, istraga se nastavlja kako bi se pronašle sve osobe koje su učestovale u ubistvu sudije, a očekuju se nova privođenja na informativne razgovore.
Povodom smrti Cvejića, u zgradi suda i u Domu kulture, juče je održana komemorativna sednica, a u Knjaževcu je proglašen dan žalosti. Osim članova porodice, komemoraciji su prisustvovali ministar pravde Dušan Petrović, predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero sa saradnicima i Cvejićeve kolege.
Ministar Petrović je rekao da se vodi opsežna istraga i izrazio uverenje da će se vinovnici tog zločina uskoro naći pred licem pravde. On je obećao da ce država učiniti sve da na pravi način pomogne porodici sudije Cvejića. Prema njegovim rečima, u toku je izgradnja sistema zaštite u pravosuđu koji će biti završen do kraja ove godine.
– Sistem zaštite biće završen do kraja godine i njime će se garantovati bezbednost sudija kakav sada imaju nihove kolege i tužioci u Evropi – naglasio je ministar pravde. On je ukazao da je u poslednjih 10 meseci u Srbiji udvostručen broj pripadnika sudskih stražara koji prolaze, ili će tek proći opsežan proces obuke. To će, prema njegovim rečima, dovesti do sigurnosti zgrada sudova i većoj bezbednosti zaposlenih na radnom mestu, ali i na ulici i u stanovima.
Vida Petrović-Škero se zapitala šta je sa ljudima koje sudije treba da štite, ako su i same sudije životno ugrožene. Kako je objasnila, to upućuje na zaključak da je i sama država u „opasnosti“.
Predsednica Vrhovnog suda Srbije podsetila je da je i pre devet meseci ubijen još jedan sudija u Srbiji, što pokazuje da „imamo veliki problem u zemlji u kojoj se sudstvo i sudije ne tretiraju kako treba“. Kuću ubijenog sudije i dalje obezbeđuju policijske snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari