Policija se zainteresovala za "ministrovog kuma" 1Foto: Facebook

Nakon teksta pod naslovom „Uzimao pare od preduzeća, pozivao se na kuma ministra“, koji je u listu Danas objavljen 19. jula…

… policija je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu počela da ispituje navode o mogućim prevarama koje je počinio Ivan Bakić, bivši direktor SC „Šumice“, potvrđeno je našem listu u MUP-u.

Podsetimo, Danasu je više ljudi potvrdilo da im je Bakić na prevaru uzimao novac, pozivajući se na kumstvo koje ga navodno veže sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i uticajem koji, kako je tvrdio, ima u Srpskoj naprednoj stranci. Bakić, bivši direktor SC „Šumice“ i nekadašnji član Glavnog odbora Srpske napredne stranke, je prema rečima naših sagovornika novac uzimao od vlasnika malih i srednjih preduzeća, obećavajući da će im „srediti“ bespovratne kredite iz Fonda za razvoj. Prema rečima naših sagovornika, kao ključni argument kojim je „navlačio žrtve“ Bakić je koristio fotografije na kojima u porodičnoj atmosferi pozira sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, tvrdeći da ih vezuju kumovske veze.

Iako postoje indicije da je veliki broj preduzeća prevaren na ovaj način, Danas je direktnu potvrdu dobio od pet osoba koje su zbirno prevarene za 8.300.000 dinara (oko 70.000 evra).

Bakić je, kako su istakli naši sagovornici, prilazio vlasnicima malih i srednjih preduzeća, govoreći im da je određen ispred Srpske napredne stranke da pronađe preduzeća koja bi konkurisala za bespovratna sredstva koja je Srbija dobila preko IPA fonda kao donacije za razvoj privrede. Navodno, nakon što se dogovori visina kredita na koju će određeno preduzeće konkurisati, Bakić je tražio da se njegovom preduzeću uplati izvesna suma koja varira u zavisnosti od svote koja se traži. Novac je uplaćivan u formi kratke pozajmice, a sve u svrhu pripreme konkursne dokumentacije.

Nakon što je novac uplaćen, Bakić se prema svedočenjima naših sagovornika još nekoliko meseci javljao na telefon, obećavajući da uplate stižu. Međutim, kako je vreme odmicalo sve teže je postalo dobiti ga na telefon. Niko od Danasovih sagovornika od maja meseca nije uspeo da stupi u kontakt sa Bakićem, ali ni novinar Danasa, kojem Bakić nije odgovarao na pozive.

Ivan Bakić je bio direktor SC „Šumice“ na Voždovcu kada je vlast u ovoj beogradskoj opštini preuzela Srpska napredna stranka. Prema pisanju medija, njegov rad u ovoj instituciji bio je obeležen finansijskim gubicima i štrajkom zaposlenih. Nakon što je podneo ostavku na ovo mesto bio je kandidat za predsednika Sportskog saveza Srbije, ali je izgubio od Aleksandra Šoštara. U tom periodu mediji su ga potpisivali kao člana Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Odranije poznat

Kako nam je rečeno u MUP-u, policija je 2016. godine uhapsila Ivana Bakića zbog sumnje da je počinio krivično delo prevara, nakon čega je protiv njega podneta krivična prijava i vođen je sudski postupak pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, koji je okončan 2016. godine. U toku jučerašnjeg dana iz ovog suda nam nisu odgovorili o epilogu tog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari