Policija u Čadu suzavcem rasterala skup protiv vojne hunte 1Foto: EPA-EFE/DANIEL IRUNGU

Policija u Čadu rasterala je danas suzavcem u Ndžameni nekoliko stotina demonstranata ispred jedne opozicione stranke okupljenih na poziv građanskog društva protiv vladajuće vojne hunte.

Protest predstavnika i simpatizera koalicije opozicionih stranaka i organizacija civilnog društva dobio je u petak odobrenje vlasti ali su vlasti tražili drugo mesto za okupljanje.

Skup je bio odobren u aveniji u centru grada, ali je to mesto „veoma udaljeno od naše baze“ i otežava mobilisanje ljudi, izjavio je agenciji Frans pres jedan neimenovani opozicionar i dodao da je nekoliko osoba povređeno tokom rasturanja protesta.

Posle smrti u aprilu predsednika Čada Idrisa Debija Itnoa, vlast je preuzeo njegov sin Mahamat Debi koji je imenovao vojni savet tranzicije sastavljen od 14 generala lojalnih pokojnom predsedniku.

Vojna hunta je tada obećala „slobodne i transparentne“ izbore u roku od 18 meseci. Potom je imenovan i nacionalni prelazni savet, ali Debi, čija je izvršna vlast i dalje u njegovim rukama, nije isključio mogućnost produženja tog perioda tranzicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari