Policija u Novom Pazaru uručuje prekršajne prijave učesnicima protesta 1Novi Pazar Foto: Senko Župljanin

Policijski službenici u Novom Pazaru, danas su počeli da dele prekršajne prijave učesnicima protesta u ovom gradu.

Kako prenose lokalni portali, bliski policijskim krugovima, na spisku se nalazi pedesetak Novopazaraca. Krivi su „zato što su zatečeni 4. decembra, u 14,30 sati, da se kao pešaci kreću po kolovozu, van trotoara, iako je površina pored kolovoza pogodna za pešake“. Navodi se i da su prekršaji otkriveni „neposrednim opažanjem policijskih službenika“. Dokaz za to su fotografije i službene beleške. Sve to košta pet hiljada dinara.

Policijski službenici su juče zakucali i na vrata direktora jedne od najstarijih novopazarskih nevladinih organizacija – Urban-ina Seada Biberovića.

– Ovo je pokušaj zastrašivanja učesnika protesta, ali i onih koji imaju nameru da nam se pridruže u podizanju glasa protiv ovakvog stanja u zemlji i uništavanja vazduha, vode i zemlje. Bez obzira na ovu prijavu, nastaviću da učestvujem na građanskim protestima, poručuje Biberović i pita „iako su mu pravnici rekli da je dovoljno da ga vidi policija“, kakav je to fotoaparat kojim se „otkrivaju adresa stanovanja, matični i broj lične karte“.

Prekršajnu prijavu dobila je i Nerma Zekić, građanska aktivistkinja i humanitarka. Ona je prošle godine, kada je Novi Pazar bio žarište pandemije korona virusa u Srbiji, organizovala brojne humanitarne akcije za pomoć novopazarskoj bolnici i brojnim obolelima koji su se lečili u kućnim uslovima. Tada joj je ceo grad aplaudirao. Ove godine, 4. decembra, sa bebom u kolicima, došla je da da podršku podizanju glasa nezadovoljstva.

I drugi građanski aktivisti, koji su bili i najbrojniji na protestima, očekuju da im na kućna vrata pokucaju policijski službenici ili da im „prekršajne prijave uruče prilikom susreta na ulici“. Među njima je i predsednik Inicijative slobodnih građana Aladin Paučinac.

Učesnici protesta u Novom Pazaru, 4. i 11. decembra su sat vremena blokirali kružni tok u centru grada, ispred zgrade lokalne samouprave. Na oba skupa nije bilo vidljivo prisustvo uniformisanih policajaca, ali jeste onih u civilu. Skupovi su održani pod sloganom „Novi Pazar ustaje protiv nepravde“, a na drugom okupljanju pridružena je i poruka „Secum vodu i vazduh ne damo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari