"Policija umesto da istražuje silovanje, bavi se dokazivanjem da su prijave lažne": Oštre reakcije na postupanje policije u Nišu 1Foto: Shutterstock/Doidam 10

Naša policija se ne bavi dokazivanjem silovanja, ona se bavi dokazivanjem da su prijave za silovanje lažne – kaže za Danas advokatica Autonomnog žesnkog centra Vanja Macanović povodom saopštenja policije da je prijava silovanja u Nišu, koje je privuklo pažnju javnosti, lažna.

U saopštenju koje je policija izdala navodi se da je devojka koja je prijavila silovanje “pre poligrafskog ispitivanja priznala policiji da je lažno optužila 29-ogodišnjeg muškarca za silovanje”.

Javnost je na osnovu ovog saopštenja tako saznala da žrtve silovanja mogu da budu podvrgnute poligrafu što je posebno problematična praksa.

Vanja Macanović kaže da devojke koje su u ranijem periodu prijavljivale silovanje neretko svedoče da srpska policija žrtvama ne veruje, da su primorane da iznova i iznova daju izjave, i da im se preti poligrafom, iako bi ovo ispitivanje trebalo da bude dodatni metod, na koji se dobrovoljno pristaje, i koji bi trebalo primenjivati u slučaju osumnjičenih a ne žrtava a posebno ne žrtava ovakvih zločina.

– Neke žene na kraju kažu da su „sve izmislile“ samo da bi sebe spasile dalje torture u policiji. Poruka koju je ovakvo postupanje policije šalje je katastrofalna. Policiju treba da bude sramota – ističe Macanović.

Ona postavlja i pitanje koliko je vremena devojka koja je prijavila silovanje provela u policiji, koliko je izjava dala, pod kojim okolnostima i pred kim.

– Prilikoma ovakvih traumatičnih događaja sećanje može da bude iscepkano a ne da ide hronološki kao da se prati radnja nekog filma – podseća Macanović.

Ona kaže i da je niz pitanja ostao otvoren i bez odgovora u ovom slučaju.

– Pisalo se da je slučaj prijavila drugarica a ne ova devojka, zatim da je pozvana hitna pomoć, da je policija morala da provali u stan jer devojka nije mogla da otvori vrata usled obilnog krvarenja, sve to može jako jednostavno da se kaže da li se desilo ili nije – kaže Macanović, dodajući da su ova pitanja za tužilaštvo.

– A Više tužilaštvo u Nišu se ne oglašava. Jer nije policija ta koja treba da da sud da li je nešto krivično delo ili nije i da li je neka prijava lažna, to radi tužilaštvo a na osnovu dokaza koji policija treba da prikupi – zaključuje Macanović.

Kako je Danas pisao, prvo se neposredno pre Nove godine u medijima i na društvenim mrežama pojavila informacija da je devojka prijavila niškoj policiji grupno silovanje, od strane četiri osobe, i da se ono dogodilo posle 22 časa u toaletu kafića u centru grada.

U nedostatku zvaničnih podataka, u medijima su od 31. decembra objavljivane nezvanične informacije, među kojima su se našli i različiti datumi navodnog silovanja ili protuvurečne okolnosti pod kojima se ono dogodilo, kao i spekulacije o slučaju.

U očekivanju zvaničnih informacija policije i tužilaštva o ovom slučaju, niška inicijativa Kreni-Promeni pokrenula je onlajn peticiju, koju je juče potpisalo više od 16.000 građana.

Da nadležni pod hitno moraju da reaguju u Danasu je pisala i kolumnistkinja Branislava Antović Aleksić.

Upitana kako vidi sve što se dešavalo prethodnih dana ali i poslednje saopštenje policije ona kaže da je od počtka izostala blagovremena komunikacija nadležnih sa javnošću.

– Portali su pre Nove godine objavili identičnu vest o grupnom silovanju u kafiću u Nišu, o pozivu hitnoj pomoći, obilnom krvarenju i policiji koja obija stan. Nakon te vesti, imamo potpuno zatišje i pet dana prolazi bez ikakvih informacija. Meni se javljaju devojke iz Niša koje kažu da ih je strah da odu u kafić jer se plaše da bi im se nešto slično moglo dogoditi – podseća Antović Aleksić.

Ona ističe da uvek veruje žrtvi i ženi koja prijavljuje nasilje a da je u ovom slučaju početna informacija o silovanju objavljena na osnovu informacija koje su dostavili izvori iz policije.

– Podsetiću da su se svi portali u prvoj vesti o događaju pozvali na izvore u policiji a da niko iz policije nije demantovao niti rekao da to što je objavljeno nije tačno. Pri tome, niška policija ima istorijat čudnog ponašanja u određenim slučajevima zbog čega su građani i protestovali – kaže Antović Aleksić.

Sagovornica Danasa navodi da posle pet dana tišine, policija u roku u 24 sata daje više saopštenja, navodeći u poslednjem da je prijava bila lažna uz apel da mediji i javnost ne iznose neproverene informacije, jer na taj način ometaju rad policije i tužilaštva.

– Nije ovde javnost ometala rad policije i tužilaštva. Istraga je počela da se kvari onog trenutka kada su se prve informacije od izvora iz policije pojavile u medijima a niko se zvanično nije osvrnuo na njih – zaključuje sagovornica Danasa.

AŽC: Zaštitnik građana da reaguje

Autonomni ženski centar apelovao je na Zaštitnika građana da ispita postupanje niške policije u slučaju postupanja po prijavi o silovanju. Kako se ističe, imajući u vidu načine na koji policija postupa u slučaju prijava silovanja, primoravajući žrtve da iznova daju izjave o događaju, i podrvrgavajući ih poligrafu, AŽC apeluje da Zaštitnik građana ispita  „koliko puta i na koji način je devojka koja je prijavila silovanje davala iskaze policijskim službenicima, i kojim konkretno (da li samo inspektorima za krvne i seksualne delikte ili i drugima koji nemaju nadležnost za postupanje u ovim slučajevima)“. AŽC navodi da treba ispitati i koliko dugo (vremenski) je devojka koja je prijavila silovanje boravila u prostorijama PU Niš, pre nego što je istoj predočeno da će biti podvrgnuta poligrafskom ispitivanju te da li su policijski službenici obavestili dežurnog zamenika Višeg javnog tužilaštva u Nišu o nameri da devojku za koju je prijavljeno da je silovana podvrgnu poligrafskom ispitivanju.“ Iz ove organizacije na Više javno tužilaštvo u Nišu da se, kao nadležni organ predistražnog postupka, oglasi i, koliko je to moguće, a da se ne ugrozi postupak, da odgovore na informacije koje su bile objavljivane u medijima, a koje su dovele do uznemirenja javnosti u ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari