Policija u Vranju pojačala kontrolu putovanja migranata prema Beogradu 1Policija kontroliše migrante na autobuskoj stanici. Foto:V.Ristić/Danas

Nakon nedavnog hapšenja više lica osumnjičenih za ilegalni prevoz migranata prema Somboru i Subotici, policija je pojačala nadzor putovanja na redovnim linijama iz Vranja prema Beograd.

Migranti sada sve češće za odlazak ka severu zemlje koriste autobuski prevoz do Beograda i od Begrada ka Samboru. Policija u Vranju nedavno je iskrcala sedmoro državljana Sirije i Pakistana među kojima je bilo i jedno maloletno lice koji su sa kupljenim kartama imali nameru da putuju za Beograd a odatle prema severu zemlje.

„Mi ne želimo da ostanemo u Srbiji, cilj su nam zemlje EU i taj proces sporo traje i gotovo da je prekinut“, rekao nam je Asin, Sirijac koji ima rođake u Francuskoj.

Kontrolu ulaska migranata iz pravca Srbije pored naše pogranične policije vrše i pripadnici policije Austrije, i Mađarske u skladu sa dgovorom predsednika tri zemlje.

Nakon hapšenja veće grupe taksista iz Vranja, kao i njihovih pomagača koji su koordinirali prevoz od Preševa ka Beogradu i Somboru, a koji su to naplaćivali od 200 do 500 evra, privremeno na jugu Srbije kao da su utihnuli krijumčari.

Policijski zvori Danasa navode da su se „krijumčari samo pritajili, jer dok je migranata biće i ilegalnih pokušaja odlaska u zemlje EU, a Srbija je samo zemlja tranzita kroz koju oni žele da što pre prođu“.

Ovde očekuju da posle nekoliko meseci, s jeseni, ponovo oživi ilegalni prevoz migranata ka Somboru, jer se radi o veoma unosnom i isplativom biznisu za taksi vozače.

U Prihvatnom centru u Preševu je smešteno oko tri stotine migranata mahom državljana Sirije i Avganistana. Manji je broj žena i dece.

Ovog leta do sada nije zabeležen veći dolazak migranata iz pravca Severne Makedonije. U nekoliko situacija bilo je vraćanja migranata iz Sombora u centar u Preševu, kažu policijski izvori Danasa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari