Prelazna vlada Hondurasa odlučila je juče da ponovo uvede policijski čas zbog, kako je navela, opasnosti od nereda koje bi mogle da izazovu pristalice svrgnutog predsednika Manuela Zelaje, koga priznaje većina država u svetu. „S obzirom na nastavljene, otvorene pretnje grupa koje žele da izazovu potrese i nerede, kao i u cilju zaštite ljudi i njihove imovine, vlada je odlučila da ponovo uvede policijski čas“, navedeno je u saopštenju predsedništva, čije je sadržaje prenela televizija.

Policijski čas bio je na snazi od ponoći do pet ujutru. Roberto Mičeleti, koji je na čelu prelazne vlade Hondurasa, juče je izjavio da je spreman da ode sa te funkcije, pod uslovom da se svrgnuti predsednik Zelaja ne vrati na vlast. „Spreman sam da donesem takvu odluku za dobrobit i mir u zemlji, ali pod uslovom da se Zelaja ne vrati“, poručio je Mičeleti. Vlasti u Hondurasu su policijski čas uvele i nakon svrgavanja Zelaje s vlasti, a ta odluka je ukinuta 12. jula.

Zelaja je prethodnog dana iz Gvatemale pozvao narod Hondurasa na pobunu, štrajkove, demonstracije i građansku neposlušnost. On je ponovio da namerava da se što pre vrati u Honduras, ali nije želeo da precizira planirani datum povratka da ne bi, kako je rekao, uzbunio kriminalne opozicione snage. Zelaja, koji je u januaru 2006. došao na čelo države, svrgnut je s vlasti u državnom udaru 28. juna i proteran iz zemlje u Kostariku pošto je tog dana trebalo da raspiše referendum o ustavnim promenama kojim bi mu bio omogućen još jedan predsednički mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari