Na suđenju za korupciju na kragujevačkom Pravnom fakultetu juče je počelo čitanje optužnice koja tereti profesore, posrednike i studente za kupovinu ocena i diploma. Vršilac dužnosti okružnog javnog tužioca u Smederevu Zoran Antić juče je pročitao optužnicu protiv prvooptuženog automehaničara Saše Jovanovića iz Donje Livadice.

 On se tereti da je na teritoriji Velike Plane, Beograda i Kragujevca s umišljajem pomogao okrivljenim profesorima Pravnog fakulteta u Kragujevcu Dragani Petrović, Ivanu Čukaloviću, Sveti Puriću i Božinu Vlaškoviću da prime mito.

Prema optužnici, Jovanović je u više navrata okrivljenoj Dragani Petrović dao 4.000 evra, 140.000 dinara i novac za kupovinu putničkog automobila BMW tip 320D i unikatnu zlatnu narukvicu da bi omogućila Tomislavu Spasiću iz Velike Plane da na Pravnom fakultetu u Kragujevcu dobije diplomu tog fakulteta. Spasiću je u indeks upisivano da je izlazio na ispite i položio ih. Prvooptuženi Jovanović je pomogao da Dejanu Atanackoviću i Zoranu Kovačeviću budu upisane pozitivne ocene iz više predmeta a da na ispite nisu izlazili niti ih polagali. Jovanović je okrivljenim profesorima Dragani Petrović, Sveti Puriću, Ivanu Čukaloviću ii Božinu Vlaškoviću preko okrivljene Dragane Petrović predao 700 evra i indekse da se upišu pozitivne ocene Atanackoviću i Kovačevicu.

Slučaj je otkriven kada je Jovanović diplomu Pravnog fakulteta ponudio inspektoru policije koji je vodio istragu protiv njega zbog nedozvoljene trgovine automobilima. Jovanović je, naime, 16. juna 2006. u motelu Stari hrast u Markovcu ponudio inspektoru Tomislavu Spasiću da mu obezbedi diplomu Pravnog fakulteta u Kragujevcu, preko Dragane Petrović.

Spasić je sa ponudom Saše Jovanovića upoznao pretpostavljene starešine u policijskoj stanici. Krajem juna Spasić je u poslastičarnici Srce u Kragujevcu posredstvom Jovanovića upoznao profesorku Draganu Petrović i predao joj 1.000 evra da bi se upisao na Pravni fakultet. Jovanović je posle nekoliko dana Dragani Petrović u njenom kabinetu predao još 140.000 dinara da bi Spasić dobio pozitivne ocene iz dva ispita bez polaganja.

U julu 2007. Spasić je dobio indeks u koji su profesori Sveto Purić, Emilija Stanković i Dragana Petrović upisali pozitivne ocene iz svojih predmeta. Zoran Antić takođe je pročitao optužnicu protiv profesorke Dragane Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari