Nakon poplave koja je u proleće 2005. godine ugrozila žitelje banatskih sela Jaša Tomić i Međa, mnogi političari i vladini službenici davali su ohrabrujuća obećanja, ali ona ni do danas u potpunosti nisu ispunjena. Braća Milan i Momir Stošić iz sela Međa, koje se kao i Jaša Tomić nalazi na samoj granici sa Rumunijom, kažu da im je nakon svih pokušaja još jedino ostalo da se obrate javnosti za pomoć.

Nakon poplave koja je u proleće 2005. godine ugrozila žitelje banatskih sela Jaša Tomić i Međa, mnogi političari i vladini službenici davali su ohrabrujuća obećanja, ali ona ni do danas u potpunosti nisu ispunjena. Braća Milan i Momir Stošić iz sela Međa, koje se kao i Jaša Tomić nalazi na samoj granici sa Rumunijom, kažu da im je nakon svih pokušaja još jedino ostalo da se obrate javnosti za pomoć. Njih dvojica nisu zaposleni, nemaju prihode od poljoprivrede, a žive u napuklim kućama od naboja koje tonu i čiji se svodovi svakog časa mogu obrušiti.
Posebno je u lošem stanju kuća u kojoj živi Milan sa starom i bolesnom majkom. Komisija koju je formirala opština Žitište, kojoj Međa pripada, procenila je pre više od godinu dana da se za popravku kuća braće Stošić i još 33 izdvoji novčana pomoć u iznosima između 50 i 100.000 dinara.
Taj novac meštanima Međe, međutim, još nije isplaćen. Sekretar mesne zajednice Međa Dragan Pušara kaže da ti iznosi nisu dovoljni za popravku kuća, da ne zna zašto još nisu isplaćeni, ali da veruje da će to biti učinjeno. Iz budžeta države izdvojena su do sada sredstva za gradnju 49 i popravku još 30 kuća, a dve kuće su sagrađene sredstvima donatora.
U Međi kažu da ni gradnja i popravka tih kuća nije završena u potpunosti. Koliko je teško živeti u ovom selu govori i primer Snežane Janjić koja u oštećenoj, vlažnoj kući živi sa svojim sinom. Celog života se, kaže, borila da stekne svoj krov nad glavom, puno je u to ulagala, živi od svoje invalidske penzije i školuje sina, a sada će za sanaciju dobiti, ako uopšte dobije, 77.200 dinara.
– Šta ja mogu da uradim sa tim parama, celog života sam se trudila, a sada me je sramota što se žalim i očekujem pomoć – navodi Snežana.
Meštani podsećaju da je u vreme poplava Velimir Ilić kao šef republičkog kriznog štaba obećao da će od Međe biti napravljen „moderan tip sela sa izgrađenim i popravljenim kućama, urađenom infrasktrukturom i putevima“. U to vreme je i premijer Srbije Vojislav Koštunica, obilazeći poplavljeno područje, obećao da će Vlada Srbije „pronaći način da se normalan život, onakav kakav je bio, pa i bolji, vrati u ovaj deo Banata“. Dragan Pušara kaže, međutim, da nije realno više očekivati bilo kakvu pomoć od države: „Svi su nas zaboravili“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari