Nema opravdanja za zloupotrebu dece u izbornoj kampanji, kao što je to uradio Opštinski odbor SPS u Smederevskoj Palanci kada je organizovao besplatnu obuku za učenike osmih razreda u pripremi završnog ispita iz matematike i srpskog jezika. Politika ne sme da uđe u škole, ni posredno ni neposredno, niti bilo kakvim aktivnostima nejasnog karaktera – ističe za Danas Dragana Ćorić iz Mreže udruženja „Roditelj“.


Kako navodi, obrazovne institucije čiji su osnivači Republika, pokrajina ili lokalne samouprave su dobro svih građana i njihove dece, i ne pripadaju strankama. „Kršenje ovih pravila je nedopustivo i apelujemo na sve političke partije da sebi ne dozvole ovakvu vrstu prekršaja“, naglašava Ćorićeva.

Mreža udruženja „Roditelj“ još u decembru 2011. podsetila je nadležne institucije na početak izborne kampanje i mogućnost da stranke zloupotrebe decu. „Deca se nalaze u školama da bi učila o svemu i svima jednako. Ikakva stranačka obeležja narušiće njihovu autonomiju i objektivnost“, upozorilo je ovo udruženje.

Podsetimo, SPS u Smederevskoj Palanci juče je počeo sa akcijom besplatne obuke za osmake u pripremi završnog ispita iz matematike i srpskog jezika, i o tome je informisao građane pamfletima na kojima piše „Lako do mature“, ali i preko internet sajta stranke. Ministarstvo prosvete, na čijem je čelu zamenik predsednika socijalista Žarko Obradović, i dalje ćuti.

Istraživanje o ponašanju kandidata

Beograd – Fond „Biljana Kovačević Vučo“ sprovešće istraživanje o izveštavanju u izbornoj kampanji i ponašanju kandidata radi ukazivanja na nepoštovanje demokratskih vrednosti, najavio je juče predstavnik Fonda Dušan Bogdanović. On je kao zloupotrebu naveo i primer iz Smederevske Palanke, gde je lokalni odbor SPS organizovao dopunsku nastavu iz matematike i maternjeg jezika za maturante.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari