Direktor Republičke direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Prodanović, prilikom boravka u opštini Negotin obišao je radove na revitalizaciji sistema za odvodnjavanje, za koje je istakao da je jedna od najvažnijih investicija u opštini Negotin, koju finansira ministarstvo preko direkcije za vode.


Reč je o investiciji veoma značajnoj za poljoprivredne proizvođače u opštini Negotin čija je vrednost 62 miliona dinara i koja će biti nastavljena i u 2012. godini. Resorno ministarstvo je prošle godine sa negotinskom opštinom potpisalo i ugovor za izgradnju fekalnog kolektora za Miloševo. Radovi su u toku, a investicija ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede je 22.580.000 dinara. Prodanović je između ostalog rekao da su tokom prošle godine redovno ulagana sredstva i u održavanje sistema za odbranu od poplava, za šta je ukupno izdvojeno devet miliona dinara, a za uređenje Jaseničke reke 3,4 miliona dinara.

Kada su u pitanju investicije u 2012. godini, direktor Republičke direkcije za vode naveo je da je za opštinu Negotin veoma važan projekat ministarstva vezan za razvoj navodnjavanja u Republici Srbiji. Naime, plan ministarstva je da se u narednom periodu obezbedi navodnjavanje na 1.100.000 hektara u Srbiji. U Srbiji se trenutno navodnjavaju male površine, a poljoprivrednici u velikoj meri zavise od vremenskih prilika i neprilika, stoga je cilj ministarstva da se većim navodnjavanjem poveća profit od poljoprivredne proizvodnje, zaposle novi ljudi i uključe nove tehnologije u proizvodnju.

S obzirom da se sve radi planski, za 2012. godinu predviđena je revitalizacija postojeće kanalske mreže. U Negotinskoj niziji radi se na podsistemu Kosno grlo i revitalizaciji 122 kilometra kanalske mreže i crpne stanice, što će omogućiti da 1.300 hektara bude pokriveno sistemom za navodnjavanje.

Realizacija ugovora potpisanog sa Energoprojektom za inovaciju postojećeg projekta za navodnjavanje Negotinske nizije, omogućiće da u naredne četiri godine sistemom za navodnjavanje budu pokrivene površine od 12.000 hektara u Negotinskoj niziji.

Zdravija životna sredina

Investicije puno znače za opštinu Negotin, jer će omogućiti bolje uslove za razvoj poljoprivrede, ocenio je na konferenciji za novinare predsednik opštine Negotin Vlajko Đorđević, naglašavajući da će odvodnjavanje močvarnog zemljišta omogućiti obradu većih površina poljoprivrednog zemljišta, a zahvaljujući projektima prečišćavanja otpadnih voda imaćemo i zdraviju životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari