Protest poljoprivrednika Šumadije: Nije politika, ovo je borba za opstanak 1Foto: A. Petrović

Protesu poljoprivrednika iz Batočine, pridružili su se poljoprivredni proizvđači iz Lapova i Rače, koji od države traže smanjenje cene mineralnog đubriva i nafte da bi mogli bez gubitaka da obave prolećnu setvu.

Inicijatori protesta u četvrtak bili su poljoprivrednici iz Batočine, ali su im se na raskrsnici autoputa ka Kragujevcu, pridružili i poljiprivredni proizvođači iz Lapova i Rače.

Autoput ni jednog trenutka nije bio blokiran jer je prema rečima učesnika, ovo miran protest kojim žele da iskažu nezadovoljste i pozovu nadležne da reaguju, jher počinju prolećni radovi na njivama.

Na protestu su se okupili poljoprivrednici sa više od 20 traktora i zajedničkim zahtevom da se zamrzne cena goriva potrebnog za obradu zemlje, cena mineralnog đubriva, a da se povećaju subvencije.

“Ne tražimo nemoguće. Samo neka država zamrzne cene ovih proizvoda, a da povećaju direktna davanja po hektaru. Mi dobijamo 35 evra po hektaru, dok poljoprivrednici iz okruženja po istom osnovu dobijajau 350 i više evra”, kaže za Danas Marko Sretenović, poljoprivrednik iz Batočine.

On ističe da je cena đubriva sada trostruko veća nego prošle godine u ovo vreme, a da su poljoprivredni proizvodi poskupeli za jedva 40 odsto.

Nisu samo ratari nezadovoljni odnosom države prema prozvođačima hrane. Nezadovoljni su i stočari.

“Nama su se pridružili i stočari, proizvođačima mleka premije se ne isplaćuju redovno, a neki već dve godine nisu primili ni dinar na ime subvencija države”, kaže Sretenović.

Ovaj poljoprivrednik iz Batočine kaže da će se uskoro nezadovoljni poljoprivrednici obratiti resornom Minisatrstvu poljoprivrede i Vladi Srbije i izneti svoje zahteve i predloge.

“U toku je i formiranje organizacionog odbora poljoprivrednika u protestu, a očekujemo i da nam se pridruže i drugi poljoprivrednici iz Šumadije i Pomoravlja, jer svi imamo isti zajednički problem”, kaže Marko Sretenović.

Naredni protestni skup zakazan je za 12. februar u Rači, gde očekuje znatno više poljoprivrednih proizvođača sa mehanizacijom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari